Külföldi munkavállaló

Magyar székhelyű, építőipari cég Ausztriában végez munkálatokat. Egy szlovák állampolgárságú, 20 éve Ausztriában dolgozó, osztrák TAJ-számmal rendelkező munkavállalót szeretnének alkalmazni. Kérdés: a munkavállaló bejelentése ebben az esetben hogyan történik? Mi a járulékfizetés menete?
A másik kérdés, hasonló, de a munkavállaló román állampolgár, magyar taj-számmal, és Ausztriába vinnék dolgozni.

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Mónika!

Ha jól értelmezem, Magyarországon kívánja őket bejelenteni, és kiküldetéssel kivinni Ausztriába dolgozni. Az osztrák TAJ megléte ez esetben mindegy, sajnos létre kell hozni neki egy magyar TAJ számot, és adószámot. Mielőtt a bejelentés megtörténik, ezt el kell intézni. Neki magyar munkaviszonya lesz, amit a T1041-esen kell bejelenteni. A román állampolgár esetén annyival egyszerűbb a történet, hogy már rendelkezik magyar TAJ számmal, de a menetrend ugyanaz. A járulékfizetés a 08-as bevallásban a bérszámfejtésől számított adatok alapján történik.
Arra hívom fel figyelmét, hogy a hatályos Osztrák Munkaügyi szabályoknak is meg kell felelni. Az indulás előtti napon be kell jelenteni a FINANZAMT honlapján, elektronikusan. A munkaszerződésüket két nyelven (németül és magyarul) is meg kell kapni, és németül náluk kell, hogy legyen. Magukkal kell vinni A1-es igazolást a TB jogviszonyról, és EU-s tajkártyát. Magukkal kell vinni az igazolást, hogy az osztrák minimálbér előírásainak megfelelő jövedelemmel rendelkeznek a kérdéses időszakban. Ezt a bérlap, vagy bérkarton német nyelvű változatával is megtehetik. Amíg az első fizetésüket meg nem kapják, addig a munkaszerződést fogja az ellenőr vizsgálni. Ha van önnek osztrák telephelye, közvetlenül oda is bejelentheti őket, de akkor osztrák szabályok szerint kell eljárni. Amennyiben segítségre van szüksége az osztrák ügyintézéshez, kérem vegye fel velünk a kapcsolatot a gbhriroda@gmail.com címen.

Üdvözlettel:

G&B Iroda

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ