Folyószámla különbözet

Kezdő könyvelőként lehet, hogy egy buta kérdést teszek fel. A vevő és szállító folyószámla különbözetet hogy lehet rendbe tenni? Az előző időszakról jöttek át olyan számlák, amik már nincsenek. Nyitó tételről van szó mindkét esetben. Milyen számla ellenében törölhető? Köszönöm. Ildikó

0 pont pont pont

2 válasz

Kedves Ildikó!

Ha jól értem, olyan számlákról beszélünk, amik a könyvelésben még nyitottak, de a valóságban már nem azok. Sajnos itt egyesével vissza kell nyomozni, hogy miért nyitottak: esetleg nem lett lekönyvelve a kifizetés (vagy éppen a számla), vagy kétszer van lekönyvelve a számla, vagy sztornózásra került a számla és a sztornó nem lett lekönyvelve?
Az érintett vevőkkel, szállítókkal érdemes egyeztetni, hogy hol csúszhatott el a könyvelés, náluk milyen módon lett kiegyenlítve az adott bizonylat.
Azt is meg kell vizsgálni, hogy esetleg a program hibájából maradtak-e nyitva a tételek.

Ami biztos, hogy csak úgy törölni nem lehet ezeket a tételeket. Ha hibásan lettek könyvelve, például kétszer lett lekönyvelve ugyanaz a számla, a másodikat vissza kell könyvelni, előző időszakot érintő tételként nyilvántartani, és az év végi hibaminősítésnél ugyanúgy számításba venni.

1 pont pont pont

Kedves Ildikó!

Én arra gondolnék, hogy ha a vevő és szállító nyitva áll, akkor ez azt jelenti, hogy pénzügyileg még nem rendezett. A kettős könyvvitel szabályai szerint beszámolót készítő adóalanyok esetében a társasági adó alapját az elismert teljesítés határozza meg függetlenül a pénzforgalmi szemléletben megszokott pénzforgalmi teljesítéstől. Tehát a vevő számlák esetén vevőkövetelés keletkezik, mellyel szemben bevétel áll és akkor célszerű megszüntetni ha pénzügyileg rendeződött. Ekkor már nincs vevőkövetelés, hanem a elszámolási betétszámla, vagy a pénztár növekedett. A szállító egyenlege szintén akkor lesz nulla, ha az adott összeget átutaltuk. Ennek megfelelően, ha részben történt csak utalás, akkor még marad szállítói tartozás. Ha a követelés behajthatatlan, akkor egyéb ráfordításként kell elszámolni. Viszont a vevőszámlának és ugyanígy a szállítói számlának is van egy bizonylatszáma a naplóban ami alapján rögzítésre került a főkönyvi nyilvántartásba, egyedileg meg kell vizsgálni a számlát is.

Remélem sikerült segítenem!
Mart László

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ