ÁFA visszaigénylés

Csomagküldő szolgálaton keresztül rendeltem egy készüléket külföldről, és megfizettem az ÁFÁ-t.
Sajnos a berendezés hibásnak bizonyult, ezért visszakértem a vételárat és a szállítási költséget.
Szeretném visszakapni a kifizetett adómat a meghiúsult vásárlás után.
Hova kell fordulnom a visszaigénylésemmel?

0 pont pont pont

2 válasz

Kedves Tibor!

Ennek a kérdésnek a megválaszoláshoz szükséges lenne tudni, hogy Ön magánszemélyként vagy cég képviselőjeként vásárolta meg az adott terméket.
Amennyiben a készüléket Ön visszaküldte és az árát visszakapta, az adott vállalat fogja az adót rendezni az állammal. Ön a teljes áfá-t is tartalmazó vételárat kell hogy visszakapja. A vásárlástól számított 14 napon belül lehet az elállási jogot gyakorolni. Amennyiben ezen időtartamot meghaladja, nem kötelesek a ellenértéket visszafizetni és a terméket visszavenni.
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont

Kedves Tibor!

Fontos lenne tudni, hogy milyen csomagküldő szolgáltaton keresztül történt a rendelés. Belföldi céggel történő szerződés esetében valóban a fentebb irt 14 napos visszavétel az irányadó.

Jó lenne tudni a részleteket azért is, mert:
- belföldi cégtől rendelt, akitől ÁFÁ-s számlát kapott? Ha visszaküldi 14 napon belül visszatéritenek mindent
- külföldi szolgáltatón át rendelt? (Ebay, Ali Express). Akkor ott már más a történet, mert ama esetekben a készüleknél az ÁFA megfizetése kivetéssel történik a vámhatóság által

Utóbbi esetben a szolgáltató visszatéritési gyakorlata az irányadó, nem a 14 nap, ami például az ebay esetében 30 nap is lehet, természetesen ezeknél a visszaküldési költség a vevőt terheli. Kicsivel több információ mindenképp szükségeltetik a pontos és helyes válaszhoz.

Üdvözlettel:
Tóth István

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ