Kft. közösségi kezdeményezés

Egy közösséget szeretnénk létrehozni. Anyagi okokból elvetettük egy egyesület létrehozását, talán később, ha beigazolódik, hogy a kezdeményezést támogatják. A terv az, hogy egy már működő Kft. égisze alatt végeznénk ezt a környezetvédelmi tevékenységet oly módon, hogy egy alszámlát hoznánk létre, ahová a kezdeményezést támogatók fizethetnék be az általuk felajánlott összegeket. Természetesen az ide befolyt összeget arra fordítanánk, amiért a közösség létrejött, azaz a környezetvédelemre. A kérdésem az, hogy ebben a formában megvalósítható-e ez az elképzelés, vagy mindenképpen létre kellene hozni egy külön szervezetet (alapítványt, vagy egyesületet) ahová a felajánlások befolyhatnának?

0 pont pont pont

5 válasz

Kedves Kata!

A legfontosabb felmerülőkérdés inkább jogi, mint könyvelési. Lehet, hogy jó lenne egy jogászt megkérdezni, de azt azért úgy vélem, hogy a KFT nem tud non-profit tevékenységet végezni. Így nem-igen lehet részére felajánlást tenni, maximum a szolgáltatását igénybe venni. Ami viszont vállalkozási tevékenység, és adózási kötelezettséget von maga után. Nem hiszem, hogy a fentiek miatt "olcsóbb", mint egy egyesület. Érdemes újra átszámolni, átgondolni.

0 pont pont pont

Nem megfelelő dolog a kft tevékenységével keverni a közösségit. Létezik egy olyan új forma a Ptk-ban, hogy "civil társaság". Érdemes lenne ezt megnézni, hogy alkalmas-e a tervezett tevékenységre.

0 pont pont pont

Köszönöm az eddigi válaszokat. A civil társaságnak utána olvastam, ha jól értelmeztem kizárólag a
tagok vagyoni hozzájárulását fogadhatja, adományt nem gyűjthet, továbbá csak nem gazdasági célú
tevékenységet végezhet. Ezek alapján a tevékenységünkre úgy tűnik nem alkalmas. Talán nem fogalmaztam meg eléggé pontosan azt, hogy mit is szeretnénk: A 'pénzbeli felajánlásokért' terméket kapna/vásárolna az adott személy/ vállalkozás, melyről számlát állítana ki a Kft. Azaz a Kft. szolgáltatását venné igénybe az, aki pénzt juttat el a részünkre, mindemellett a kezdeményezésünket is támogatná a vásárlásával.

0 pont pont pont

Tisztelt Kérdező!
Szerintem ebben az esetben nyugodtan létrehozhat egyesületet/alapítványt (attól függően, hogy van-e minimum 10 tag, mert akkor beszélhetünk csak egyesületről), ugyanis az alapcél szerinti tevékenység bevétele nem minősül vállalkozási tevékenység bevételének. (Ectv. 2. § 11. pont) A létesítő okiratba belefoglalják a tevékenységet, jelen esetben környezetvédelem, és innentől kezdve ha a kezdeményezést támogatók például kapnak egy bögrét 3.000 Ft támogatásért cserébe, akkor az már alapcél szerinti tevékenység bevétele lesz. Számlázni kell, de adózni nem kell utána. Természetesen ezt megfelelően dokumentálni kell a létesítő okiratban, a számla kiállításakor, stb. Így ez teljesen járható út.
Azt gondolom, sokkal ügyesebb egyesületet/alapítványt létrehozni, mint a kft-ben intézni, elsősorban adózási szempontból. Ráadásul 2 év múlva már az adó 1%-ok gyűjtésére is lesz lehetőségük.

1 pont pont pont

Kedves Kata,

Kft-ben is lehetne intézni, de akkor célszerűbb lenne non-profit gazdasági társasággá formálni a meglévő gazdasági szervezetet, amit nem biztos, hogy előnyös lenne bevállalni. Kft is lehet non-profit, 2007 óta van lehetőség arra, hogy ilyen gazdasági társaságot hozzunk létre, vagy meglévőt minősitsünk át. Ennek az egyik legnagyobb következménye, hogy az osztalékról le kellene mondani (ha fizetnek), ugyanis non-profit szervezetek esetében, ha nyereséges volt az adott üzleti év, azt vissza kell forditani a civil szervezetbe, nem vehető ki, mint vállalkozásnál, vagy gazdasági társaságnál. (És nem beszélve az extra költségekről, amivel ez jár).

Igy mindenképp célszerű az egyesület létrehozása (erre a célra alapitványt messze nem javasolok).

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ