Adóvisszatérítés

Üdvözlöm,

Szeretném megtudni, hogy a betegségek közül a gerincferdülésre is jár-e adóvisszatérítés?

Üdv, Péter

0 pont pont pont

4 válasz

Kedves Péter!

Igazság szerint az egyes betegségeket a szakorvos minősíti. Az orvostól hozott igazolás alapján dől el, hogy jogosít-e a súlyosan fogyatékosok kedvezményére. Tehát először egy orvosi igazolást kell beszerezni.
Üdvözlettel:

G & B Iroda

1 pont pont pont

Kedves Péter!

Annyit tudok még hozzátenni az előző hozzászóló által leírtakhoz, hogy az adókedvezményre jogosító betegségek listája a 335/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet mellékletében szerepel. Legfőbb kulcs a BNO - kód. (Betegségek Nemzetközi Osztályozási rendszere.) Ezt bizonyára szerepel az orvosi igazoláson. Amennyiben a kód megtalálható a rendelet mellékletében, igénybe vehető az adókedvezmény a magánszemélyt terhelő személyi jövedelemadóból.

1 pont pont pont

Kedves Péter!

Egyetértek az előttem szólókkal. A szakorvosnak kell kiadnia egy ún. elsőfokú orvosi szakvéleményt, amely tartalmazza a betegség BNO-kódját, a betegség megállapításának idejét, s a betegség véglegességét, ha gyógyíthatatlan vagy az igazolás érvényességének határidejét. A NAV az orvosi vélemény megalapozottságát nem jogosult vizsgálni. Ha a betegsége évek óta fennáll, s az orvos ezt igazolja, akkor visszamenőleges hatállyal (5 évig) vissza tudja igényelni a befizetett személyi jövedelemadójából a kedvezményt. Ezt a beadott bevallások önrevíziójával tudja megoldani.

0 pont pont pont

Ja, még annyit, hogy szakorvosi ambuláns lap, felülvizsgálati lap nem számít orvosi szakvéleménynek. Ez fontos. A BNO-kódot, ha megírná, akkor meg tudnánk nézni, hogy az szerepel-e a súlyos fogyatékosságra vonatkozó adókedvezmények listájában. Nagyon sok, nagyon súlyos betegség nem szerepel benne.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ