Adókiegyenlítés

Tisztelt Szakértő!

Magánszemélyként 2016-ban munkaviszonyból származó jövedelmem volt, ezért februárban már el is készítettem az adóbevallásomat és be is küldtem ügyfélkapun keresztül.

Azonban ezek után kaptam egy Igazolást az OTP-től a 2016-ban történt részvény értékesítés eredményéről. Ez egy ún.: ellenőrzött tőkepiaci ügylet volt, amelyen veszteségem keletkezett és az igazolás szerint ennek az adója is negatív összegű (15% kulccsal számított). (Ezt megelőző években semmilyen tőzsdei ügyletem nem volt.)

Az igazoláson az szerepel, hogy a veszteség összegét a 172. sor "a" oszlopába, az erre eső adót a 218. sorba kellene beírni.
Ezek alapján kijavítottam a bevallásomat és az eredetileg kiszámított fizetendő adó nem változott, a nyomtatványkitöltő program nem jelzet hibát.

A kérdéseim a következők lennének:
- ezen részvényeladás miatt be kell-e nyújtanom új bevallást?
- ha igen, akkor a bevallás Főlapjának "C" blokkjában az "Önellenőrzéssel érintett bevallás típusa" mezőt be kell-e jelölni, vagy csak egyszerűen küldjem be az új bevallást?
- ezt a negatív összegű adókiegyenlítést a jövő évi bevallás készítése során valahol figyelembe kell-e venni, jogosít-e valamilyen kedvezményre (pl.: adóalap, vagy számított adó csökkentés?)

Tisztelettel:
N. László

0 pont pont pont

2 válasz

Vesztesédről nem kell az adóbevallásban semmit sem írni. Adóvisszatérítés nem jár.

0 pont pont pont

Tisztelt Kérdező!

Az ellenőrzött tőkepiaci ügyletekből származó adóévi nyereségek, veszteségek egymást követő 3 adóéven belül összeszámíthatók az adókiegyenlítés módszerével.

Amennyiben van esély arra, hogy a következő 2 adóévben lesz még ilyen jellegű nyeresége/vesztesége, javaslom a 2016. évi adóbevallása önellenőrzését. (Teljes adattartalom, és a veszteség összegére számított adó feltüntetése a 218. és 219. sorokban.)

Így megadja az esélyt arra, hogy a következő 2 év esetleges nyereségének adójából levonhassa a 2016-os év veszteségének számított adóját. Amennyiben nem módosítja az adóbevallást, ez a lehetősége nincs meg.

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ