Egyéni vállalkozó tőke kivét

Vállalkozói személyi jövedelemadózást választó egyéni vállalkozó 2008. évtől felhalmozódott saját tőkét 6 millió forintot szerepeltett a 2016 december 31.-én nyilvántartásában.

Kérdésem, hogy 2017. évben adófizetési kötelezettség nélkül kiveheti-e a korábban vállalkozásába befizetett saját tőkét adófizetési kötelezettség nélkül?

-2 pont pont pont

2 válasz

Kedves Nikoletta!
Egyéni vállalkozónál nem értelmezhető az évek óta felhalmozódott saját tőke. Mivel minden év 0-ról indul.
Ha értelmezhető lenne akkor természetesen ki is lehetne venni. Minden év végén az egyéni vállalkozás lezárul nyereséggel, vagy veszteséggel. A nyereség után minden adót meg kell fizetni és ami azon felül marad az a vállalkozó adózott jövedelme arra az évre. Ha veszteséggel zárul akkor meg kell nézni, hogy ? éve működik a vállalkozás és attól függően kell minimum adót megfizetni. Akkor a vállalkozónak az adott évre nagyobb lesz a vesztesége amit tovább vihet a nyereséges évekre és betudhatja évente a nyeresége
50%-ig. ameddig el nem fogy vagy az szja törvény engedi. De én azt javasolnám konzultáljon könyvelővel.
Üdvözlettel: Nagy Attiláné

2 pont pont pont

Kedves Nikoletta!

Az egyéni vállalkozónál valóban pénzforgalmi szemléletben gondolkodunk, tehát valóban fura helyzetet teremtett az ott maradt pénz. Először is a kérdés, hogy ez leadózott jövedelem volt-e az adott év végén, a másik, hogy ezt a könyvelő miként jelenítette meg a következő év elején. Azt nem tudja megkerülni, hogy a kérdéses éveket végignézze (nézesse egy könyvelővel), mert felesleges lenne, hogy egy leadózott jövedelmet ismét leadózzon. Ha ugyanis simán felveszi a pénzt, és semmi sem jelenik meg mellé, akkor az adott évben jövedelem kivétet eredményez, ami adókötelezettséget jelent. Sok kérdés merül fel az üggyel kapcsolatban, célszerű szakemberrel végignézetni.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ