Nemzetközi szárazföldi személyszállítás

Kedves Kollégák!

Abban szeretném kérni a segítségüket, hogy hol tudnék utána nézni a személyszállítással kapcsolatos jogszabályoknak, nyilvántartási kötelezettségnek, számviteli és bérszámfejtési teendőknek? Milyen jogszabályok az irányadók? Hogyan kell elindítani egy ilyen tevékenységű vállalkozást? Mire kell odafigyelni?
Köszönöm a segítséget.
Gulácsiné

0 pont pont pont

1 válasz

Üdvözlöm!

Személyszállításra eltérő szabályozás van érvényben, ha 9 fő szállítására alkalmas alatti és eltérő, ha feletti járművel végzi. A nagy buszokkal történő szállítás telephelyengedély köteles tevékenység, az engedélyt az NKH adja ki.A buszokat természetesen e szerint kell vizsgáztatni. A szállítást csak PÁV vizsgálattal, és GKI kártyával rendelkező személy végezheti. Ha 9 fő alatti járművek vannak (de akkor egy nagy sem lehet a birtokában), akkor nem szükséges telephely, de a járművezetőkre és a jármű vizsgáztatására ugyanazok a szabályok vonatkoznak. A fuvarozási engedélyt az NKH-tól kell kérni. Az adózási, számviteli szabályok sajátosságait a pénznemek közötti átváltások adják, egyebekben az egyes, a GT-okra vonatkozó szabályok irányadóak. A Bérszámfejtés most nagyon összetetté vált, nem is a magyar, hanem az egyes EU tagországok szabályai miatt. Ez azonban a jelenlegi fórumon nem fér el, ezért nem írok róla többet. Ha érdeklik a részletek, akkor keressen minket elérhetőségeinken.

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ