Lakás bérbeadás

Sziasztok!

Segítsetek egy vitát eldönteni. Magánszemély 2016-ban vett egy lakást, amit rögtön bérbe is adott.
SZJA Tv. 3.sz melléklet 10. pont: "A központi költségvetésbe, a helyi önkormányzatoknak fizetett, kizárólag az adott tevékenységekhez kapcsolódó adó (ide nem értve az SZJA-t), illeték, hatósági díj."
Tehát a lakásvétel illetéke is ide tartozik? (Természetesen maximum a bevétel összegéig.)

Köszönöm szépen!

0 pont pont pont
  • -1  Már a kérdésnek sincs értelme
    2017.02.03. Pigler Éva

8 válasz

Kedves Annamária!
Véleményem szerint a bérbeadás bevételével szemben az adott évben felmerült költségeket lehet elszámolni. Ez a magánszemély esetében az ingatlanbérbeadásnál úgy néz ki, mint egy cég esetében a tárgyi eszközöknél.
A megvásárolt ingatlan bekerülési értékét növeli a megfizetett illeték. A használatba vételt követően amortizálni kell az ingatlant 50 évre és az éves amortizációt tudja költségként elszámolni a bérbeadásból származó bevételével szemben.
A 10%-os költséghányad alkalmazását érdemes megfontolni. Sok esetben több mint az amortizáció és egyéb költségek éves összege.

1 pont pont pont

Kedves Black Office!

Szerintem egy tárgyi eszköz más egy cégnél, mint egy lakás bérbeadása egy magánszemélynél.

A tárgyi eszköz a termelés szolgálatában áll, így értéket teremt. Veszek egy fröccsöntő gépet. A megrendelések alapján csináltatók hozzá szerszámokat (fröccsöntő formákat). Bele az anyag és keletkezik a megrendelésnek megfelelő számú 10eFt értékű árú. A következő megrendeléshez újra készítettek szerszámot és a gép újra termel, de már más készterméket.

Ami nekem nem tetszik, hogy lakásvétel esetén mindenképpen illetéket kell fizetni (kivéve spec. eseteket.) Az, hogy lakik benne vagy kiadja, az az illeték szempontjából érdektelen. Tehát ezt az illetéket nem a tevékenység érdekében fizette ki, bár az önkormányzat már üzleti (bérbeadási tevékenység) ingatlanként veti ki az ingatlanadót.
Egyik oldalán nem érzem elszámolható költségnek, a másikon igen, hiszen DIREKT BÉRBEADÁS (befektetés) MIATT VETTÉK a lakást, tehát az illeték a tevékenység érdekében kifizetett költség.

Tudom, mondataimmal saját magamat cáfolom, de épp ezért kérek segítséget, hogy melyik oldalamnak van igaza az SZJA Tv melléklete alapján.

Köszönöm szépen.

-1 pont pont pont

Ha az a kérdés, hogy levonható-e az eladáskor keletkező jövedelem számításakor az illeték, a válasz igen. Egyébként nincs jól megfogalmazva a kérdés, nem tudni, mit szeretne pontosan a kérdező tudni.

0 pont pont pont

Kedves Annamária!

Gondolom, arról van szó, hogy a bérbeadásból származó bevétel jövedelemtartalmának megállapításához fontolgatja a lakásvétel illetékének figyelembe vételét.

Szerintem ez az illeték az ingatlanhoz, mint vagyontárgyhoz tartozik, nem pedig a tevékenység (bérbeadás) végzéséhez szükséges. Így a bérleti díj jövedelemtartalmának megállapításkor költségként nem vehető figyelembe.
Természetesen, értékesítéskor a szerzésre fordított összeg meghatározásakor figyelembe vehető.

1 pont pont pont

Köszönöm szépen a válaszaitokat.

A kérdés pontosan került megfogalmazásra: első évben a bérleti díjból levonható-e a lakás vásárlás illetéke, ha azt kifejezetten bérbeadás céljára vásárolták.
SZJA Tv. 3.sz melléklet10 pont: "A központi költségvetésbe, a helyi önkormányzatoknak fizetett, kizárólag az adott tevékenységekhez kapcsolódó adó (ide nem értve az SZJA-t), illeték, hatósági díj.)

L. felül.

0 pont pont pont

Kedves Bándy Annamária!
A lakásszerzési illeték nem a bérbeadási tevékenységhez kapcsolódó közteher, hanem a lakás tulajdonjogához. Nem vonnám le a bérbeadáskor.
Üdvözlettel:
Varga Anikó

0 pont pont pont

Tisztelt Annamária!

Törvényi hivatkozásokkal a gondolatmenetem a következő.
A megvásárolt ingatlan értékéhez, mely legyen 50.000.000 Ft hozzáadjuk az illetéket (legyen 2.000.000 Ft). Ez lesz az ingatlan bekerülési értéke, azaz 52 mFt.
A magánszemély a bérbeadás bevételével szemben az időarányos amortizációt számolja el költségként.
Tehát ha a bérleti díj havi 100.000 Ft és egész évbe bérbe adta, akkor 1,2 mFt bevétele keletkezett. Ezzel szemben az 52mFt értékű ingatlan 2%-át számolhatja el amortizáció gyanánt (feltételezve, hogy nem év közben szerezte), azaz 1.040.000 Ft-ot.
Ezen felül még elszámolhat további költségeket, melyeket számlával tud igazolni. Pl. a bérleti díj tartalmazza a közös költséget, akkor a közös költséget szintén levonhatja az adó alapjából.
Ebben az esetben viszont nincs 10%-os költséghányad, hiszen tételes költségelszámolás van.

SZJA tv. 18.§ (1) bekezdés:
"..., továbbá a legfeljebb három évvel korábban beszerzett tárgyi eszközök, nem anyagi javak értékcsökkenésének elszámolását megkezdheti. Ezt a rendelkezést az ingatlant nem egyéni vállalkozóként bérbeadó, ... magánszemély azzal az eltéréssel alkalmazhatja, hogy épület, épületrész esetében - a korábban bármely tevékenység bevételével szemben még el nem számolt mértékig - értékcsökkenést akkor is elszámolhat, ha azt három évnél régebben szerezte meg, ..."

SZJA tv. 11. melléklet 3. pont a) bekezdés
Épületek: "Hosszú élettartamú szerkezetből évi leírási kulcs (%) 2,0"

SZJA tv. 62.§ (1) bekezdés a) pontja a szerzéskori értéket határozza meg, ami a bekerülési érték.
"a megszerzésre fordított összeget , és az ezzel összefüggő más kiadásokat"

2 pont pont pont

Köszönöm szépen a válaszokat. Az amortizációt kiszámolom, azzal kezdhetünk valamit. Aztán lehet, hogy a 10%-nál maradunk.

További jó munkát hétvégét és munkát kívánok Nektek.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ