Álláskeresési járadék kft. ügyvezetőjeként

Sziasztok! Eddig megbízási szerződéssel voltam, vagyok ügyvezető a cégemben (kft.). Pénzt nem veszek fel, mert volt 8 órában bejelentett munkám máshol, ahol fizették utánam a járulékokat. Most viszont felmondtam ott. Maradok megbízásival a cégem ügyvezetője természetesen. Jogosult lehetek így álláskeresési járadékra, vagy sem? Bárki válaszát előre is köszönöm. :)

0 pont pont pont

3 válasz

Kedves Dóra!

Az álláskeresési járadékra való jogosultság egyik kizáró oka, ha az igénylő biztosítotti jogállást létrehozó, a TBJ (2019. évi CXXII tv) 6.§-a szerinti jogviszonnyal rendelkezik. Mivel Ön tulajdonosa a cégnek, és egyben ügyvezetőként személyesen közre is működik, a TBJ szerint társas vállalkozónak minősül, így akkor is, ha megbízási díjat ténylegesen nem kap, létrejön a biztosítotti jogállása. Így elveszti a lehetőséget az álláskeresési járadékra. Sőt, még a minimum járulékelv szerinti TB-t, és szochót (vagy KIVÁ-t) is fizetnie kell, mivel a főállása megszűnt. Ezt úgy kerülheti el, ha több tulajdonos esetén valaki mást neveznek ki ügyvezetőnek, a megbízást megszüntetik. Így még álláskeresésit is kaphat. Vagy kívülállót is kinevezhet, a helyzet ugyanaz.

Gubala Ferenc

0 pont pont pont

Még egy kérdésem lenne akkor: a minimális járulékot szeretném fizetni magam után. Azt a bérminimum vagy a minimálbér összegével számolják?

0 pont pont pont

Jó kérdés, mert nincs ilyen végzettség, hogy "ügyvezető". Lehetne minimálbér is. De ha valami szakképesítés kell ahhoz, amit a cég csinál, és Önnek ilyen van, egyedül dolgozik ebben, akkor az én álláspontom, hogy nem mondhatja, hogy szakképzetlen. Ebben sok kollega nem ért egyet velem. Például én könyvelőként szerintem nem mondhatnám a saját cégemben ahol ügyvezető vagyok, hogy nem képesített. (Mert hát akkor ki könyvel?) De elvileg lehet minimálbér is.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ