Alanyi adómentes

Üdv. Azt szeretném kérdezni, hogy ha alanyi adómentes egyéni vállalkozásom van, és túl lépem a 12 milliót építőiparban, akkor csak a 15 százalékos szja-val emelkedik az adózásom? Fordított áfás számlával dolgozom csak. Tehát nekem sem fizetnek plusz áfát.
Köszönöm!

0 pont pont pont

6 válasz

Kedves Viktor!

Az SZJA és az ÁFA kötelezettség változása két külön dolog. Az ÁFA határ elérése nem befolyásolja az SZJA-t közvetlen, csak közvetett módon. Ha Ön VSZJA szerint működik, akkor költségeket érvényesít a bevételeivel szemben, így ha növekszik a bevétel, a költségek viszont nem, vagy nem annyira, akkor az SZJA növekedni fog. Ez azonban számszaki összefüggés, és nem a határ elérése miatt van. Az ÁFA más ügy, ott ha elérte az értékhatárt, akkor is van teendője, ha olyan tételt számláz, ami FAD-os, tehát Ön áfát nem fog fizetni. Ettől függetlenül be kell jelentenie a T101E nyomtatványon, hogy áfa kötelezetté vált. A NAV kicseréli az adószámát úgy, hogy a két kötőjel közötti szám 1-ről 2-re változik. HA volt bélyegzője, újat kell csináltatni. Az értékhatár elérését követő első számlát már Fordított ÁFÁ-s tétellel kell számláznia, és ÁFA bevallást kell teljesítenie (vélhetően havi). Ez a 2465-ös nyomtatvány. Fizetnie nem fog kelleni, de a bevallásban van sora a FAD-os tételnek is.

Gubala Ferenc

1 pont pont pont

Fordított adózás szabályai

Kedves Viktor! Elnézést, hogy írok, de az ha alanyi adómentes, akkor nem állíthat ki fordított áfás számlát.
A FAD szabályait az ÁFA törvénykönyv 142.§-a tartalmazza.
A fordított áfa abban az esetben alkalmazható, ha a szerződő felek "nem alanyi adómentes adózók"

142.§
(3) Az (1) bekezdés alkalmazásának feltétele, hogy az ügylet teljesítésében érintett felek

a) mindegyike belföldön nyilvántartásba vett adóalany legyen, valamint

b) egyikének se legyen olyan, e törvényben szabályozott jogállása, amelynek alapján tőle adó fizetése ne lenne követelhető.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0700127.tv

2 pont pont pont

Bocsánat, hogy beleszólok, csak a Viktor azt írta, hogy túllépi az értékhatárt, így a kérdése arra vonatkozott, hogy az értékhatár elérése után mi a teendője! Pontosan nézzük meg a kérdést!

0 pont pont pont

Még annyit a kérdésfeltevésből feltételeztem, hogy eddig tudta, hogy mit kell csinálni, csak azt nem tudja, hogy mi történik majd ez után. Bocsánat, ha sarkosan fogalmaztam.

0 pont pont pont

Kedves Gubala Ferenc Kolléga!

"Fordított áfás számlával dolgozom csak." ezt írta a kérdező. "Alanyi adómentes egyéni vállalkozásom van"

Nagyobb könyvelő irodában az első reakció, hogy legalább tízen felhorkannak, hogy MICSODA? ALANYI ADÓMENTES NEM ÁLLÍTHAT KI FORDÍTOTT ÁFÁS SZÁMLÁT! :)

1 pont pont pont

Igen, abban is van valami, hogy a kérdező hogyan kérdez. Az biztos, hogy én is felhorkanok - nem vagyok nagy iroda - hogy alanyi mentes hogy is csinál ilyet! Csak annyi hasonló kérdést kapok, hogy már megszoktam, hogy ki kell hámozni a lényeget, ami náluk azt jelenti, hogy mi lesz majd, ha eléri az értékhatárt. Egyébként meg jogos az Ön felháborodása.

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ