W-8BEN - amerikai távmunka

Tisztelt Könyvelők!

Nemrég felvettek egy szabadúszói állásba, amelyet egy amerikai cég hirdetett, a székhelyük is kint van. Itthonról tudom majd végezni a munkát, online módon. Amúgy kata-s egyéni vállalkozó vagyok. Elküldték nekem a szerződést és egy úgynevezett "form W-8BEN" nevű nyomtatványt, amit ki kell töltenem. Jártas itt valaki ebben és ha igen, tudnak nekem néhány tanácsot írni erről az egészről? Tudok angolul, de ez eléggé szakszöveg...

Köszönöm a választ előre is,
M.

1 pont pont pont
  • +1  
    2017.12.31. Eva

8 válasz

Tisztelt Kérdező!

Ezt pár perc "kutakodás" után találtam a neten.
http://photocharge.kocz.hu/blog/2015/06/30/adozas-w-8-urlap-kitoltese/

Nem szakmai anyag, de legalább érthető. A hatályosságáért nem kezeskedem, de szerintem az USA-ban nam változnak olyan gyakran az adójogszabályok, mint kis hazánkban. (A kettős adózás elkerüléséről szóló USA- Mo. egyezmény sem gyakran változik.)

1 pont pont pont
  • +1  
    2017.01.30. M.

Szerintem az előző hozzászóló által idézett "útmutató" korrekt, helyesen hivatkozik az USA-magyar kettős adózást kizáró egyezményre. Hogy azon belül a megfelelő pontra és bevételi jogcímre hivatkozik-e, az attól függ, hogy az Ön tevékenysége konkrétan micsoda.
A hivatkozott 11(1) a licencdíjakat takarja, minden irodalmi, művészeti, stb. tevékenység, szerzői jogok, tudományos eredmények, szabadalmak, stb. ide tartozik. Ha az Ön tevékenysége eltér ettől, akkor másik cikkelyt kell keresni az egyezményben hivatkozásul.
Egyébként annyira régen nem változott az egyezmény, hogy még Magyar NÉPköztársaság van a címében...

1 pont pont pont
  • +1  
    2017.01.30. M.

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat és a linket! Ez a leírás tényleg érthető. Mondjuk azóta már kicsit változott a kitöltendő nyomtatvány, de alapjaiban ugyanez. A hivatkozott egyezményben (http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=97900049.MT) keresem, ami rám vonatkozik, de nem vagyok benne biztos, hogy a 13 (1) lesz a nyerő - ugyanis a munka, amire szerződni fogok, az a filmfordítás. Ha ebbe a szellemi szabadfoglalkozásos részbe nem illeszthető be a tevékenységem, akkor az azt jelenti, hogy levonnak majd a fizetésemből ott kint is? Meg persze az is kérdés, kata-s vállalkozóként tudom-e majd csinálni vagy magánemberként...

0 pont pont pont

A filmfordítás jogdíjas tevékenység (ugyanúgy, mint mondjuk egy irodalmi mű eredeti vagy műfordítással keletkezett szerzői joga). Tehát akkor inkább a 11 (1) .
A KATA-val kapcsolatban: ennyi információval erre sajnos nem tudunk válaszolni.

1 pont pont pont
  • +1  
    2017.02.07. M.

Köszönöm! Azóta már megérdeklődtem minden tudnivalót a NAV-nál, a munka magyarországi adózásra vonatkozó része tiszta. Az meg, hogy melyik paragrafusra kell hivatkozni, remélem, kiderül hamarosan, mert megkérdeztem a céget, akikkel szerződni fogok. (Senkit nem találtam, aki magabiztos választ tudott volna adni a kérdésre.)

0 pont pont pont

Kedves M.! Amíg nem látjuk a szerződésben leírt tevékenységet, nyilván nem tudunk "magabiztos" választ adni a kérdésére. A tevékenységet kell a kettős adózást kizáró államközi egyezmény és az OECD ehhez kapcsolódó háttéranyagai (!) segítségével besorolni. Ezt megtettem az Ön által adott megnevezés alapján. Ennél többet látatlanban és ezen Fórum keretei között nem lehet mondani.
Sok sikert a munkájához, üdvözlettel:
Varga Anikó

1 pont pont pont
  • +1  
    2017.12.31. Eva

Kedves Anikó, ha félreérthető voltam, elnézést! Még egyszer köszönöm a válaszokat, így ismeretlenül is, nem volt semmi csalódottság vagy szemrehányás a soraimban.
Üdvözlettel,
M.

0 pont pont pont

Kedves Anikó, Kedves Szakértők, érdeklődöm, hogy a kettős adóztatást elkerülő egyezmény nem vonatkozik egy -egy amerikai állam által kivetett adóra, csak a Federal taxra? Ugyanis Connecticut állam 6,99 %-os adót vet ki az ott keletkező ( koncert) bevétel után, és nem veszik figyelembe az egyezményt. Köszönöm a választ előre is. üdvözlettel: Kisszabó Gábor

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ