Eu2Eu termék értékesítés AFÁ-ja

Német szállító magyar címre, EU-s adószámmal rendelkező céghez szállított géphez, 27%-os ÁFÁ-t tartalmazó számlát állított ki. A számla tartalmazza az eladó és a vevő EU-s adószámát. Visszaigényelhető-e az ÁFA?

0 pont pont pont

5 válasz

Kedves Attila!

A német szállító csak akkor adhat 27%-os áfás számlát, ha van magyar telephelye, fióktelepe. Ez esetben formálisan Ön a magyar telephelytől vásárol, tehát nem uniós beszerzés. Ekkor visszaigényelhető az áfa. Ha nincs magyar telephelye, akkor szabálytalan a számla, mert Németországban nem számlázhat magyar áfát. Ilyen esetben úgy működik, mint a FAD tételek, vagyis a számla nem tartalmaz áfát, azt a beszerző országában kell megfizetni, vagyis Ön fizeti meg. Ha viszonteladásra kerül, akkor természetesen levonható is lesz, tehát + és - tétellel ugyanaz jelenik meg a bevallás 18 és 63 sorában, de ettől függetlenül a német fél nem számlázhat magyar áfát. Ha az utóbbi helyzet áll fenn, javíttatnia kell a számlát.

Gubala Ferenc

0 pont pont pont

Kedves Ferenc!

"csak akkor adhat" ..... nos adott 27%-os áfás számlát, de ezt írtam is. Nincs Mo.-i telephelye.
A számlát nem hajlandó javítani, mert nem tudja ellenőrizni, hogy a 0%-os számláját elszámolja-e a magyar vállalat és megfizetik-e erre számlára Mo.-on az ÁFÁ-t. Ha nem akkor a német adóhatóság ÁFA hiányt állapít meg, mert úgy kezelik mintha magánszemély vásárolt volna.

A kérdés: Visszaigényelhető-e ez az ÁFA Mo.-on?

0 pont pont pont

Kedves Attila!

Köszönöm, hogy reagált. Az EU-n belül bizonyos adónemekre, így az áfára van közös irányelv, ez jelen esetben a HÉA elv (EU 2006/112/EK irányelv.). Ez egy kötelező szabályozás, amit valamennyi EU tagállam cégének teljesíteni kell. A német cégnek nem feladata (hacsak nem ő a Finanzamt), hogy bárkit bármely országban ellenőrizzen. A dolog úgy működik, hogy az EU-n belüli termékértékesítésről és szolgáltatás nyújtásról adatszolgáltatást kell a helyi áfa bevalláshoz teljesíteni. Ebből derül ki a Finanzamt számára, hogy ő (a német cég) EU-n belül más országba értékesített. Ezt a Finanzamt összeveti a magyar NAV felé beérkező hasonló tartalmú adatszolgáltatással (24A65), hogy ön mit vásárolt az EU-ból. Ennek egyeznie kell. Ha Ő is, és Ön is a saját bevallásában a német cég adószámát, ill. az Ön adószámát adja meg, akkor az ügy rendben van. Az ellenőrzéssel felruházott szervek a Finanzamt, és a NAV, és nem a két cég. Tudom, hogy érdekes "fejlövéseik" vannak a német cégeknek, cégként akarnak itt adóhatóságot játszani, de azt nem emésztik meg, amikor egy ottani szabály nem érvényes hazánk területére (pl.: foglalkoztatás). Mi foglalkozunk Németországi és Osztrák ügyek hivatalos intézésével is. Ha jelen írásom alapján sem boldogul a partnerével, akkor keressen bizalommal, hivatalos megbízás alapján Németországban is szívesen segítek Önnek: plenuscontobt@gmail.com

Gubala Ferenc

0 pont pont pont

Kedves Ferenc!

Teljesen egyetértek azzal, amit írt. Szerintünk is ez a helyes értelmezés. A gyakorlat azonban keresztbe tesz. A német cég nyilván nem akar problémát a saját hatóságával. Kérdésem tehát továbbra is levonható-e a számlán szereplő ÁFA? Nyilván a biztonságos válasz a nem. Egyre több német cégnél látjuk. hogy nem hajlandó 0% ÁFAs számlát kiadni, inkább valami közös német tulajdonú magyar közvetítő céghez irányít át.

0 pont pont pont

Üdvözlöm!

Tanulságos az Önök esete. :( Jól gondolja, jelen helyzetben a biztonságos válasz az, hogy nem. Ha van magyar közvetítő cég az teljesen más eset, ott már visszaigényelhető válna, ha ők egymás között elszámolnák az EU ügyletet, az Önök szemszögéből meg belföldi ügyletről beszélhetnénk. Jelen helyzetben - azt kell mondjam - még ez lenne a jobb megoldás. Azért mivel sok helyről kaptam ehhez hasonló esetet, és van hozzá kontaktom, azt jelzem a Német-Magyar kereskedelmi kamara felé, hogy az ilyen esetekben ezek szerint a német felek teljesen jogellenes gyakorlatot követnek - általánosan (önöktől függetlenül ez a gyakorlat). A logikájukat értem, félnek a saját adóhatóságuktól. Azért az elgondolkodtató, hogy nekünk komolyan kell venni a NAV-ot, de ennyire nem kell félnünk tőle, hogy félelmünkbe csináljunk szabálytalanságot. Sokat tanultam az Önök esetéből.

Gubala Ferenc

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ