Lehetséges digitális javakkal kereskedni ilyen körülmények ellenére?

Üdvözlöm Önöket,

két könyvelővel konzultáltam, de teljesen eltérő választ adtak, így az Önök segítségét kérem. Adott egy internetes játék (MMORPG), ahol különböző játékbeli felhasználói fiókokkal (karakterekkel) kereskednék. Külföldön ennek viszonylag nagy piaca van, sokan egyéni vállalkozókként vagy cégként kereskednek ezekkel a javakkal. Fontos kiemelni, hogy a játék fejlesztői tiltják a kereskedelmet az ő szellemi termékeikkel. Kérdésem tehát, hogy Magyarországon kereskedhetek-e ezekkel a digitális tárgyakkal ilyen körülmények ellenére? A két, általam megkérdezett könyvelő teljesen eltérő választ adtak.
Az első könyvelő azt mondta, hogy ez teljesen elfogadott, egyéni vállalkozást ajánlott.
A második könyvelő azt mondta, hogy mivel nem rendelkezem engedéllyel (a játék fejlesztőitől), ezért ez nem lehetséges, felejtsem el.
Mi az igazság? Illetve, milyen adózási módot ajánlanának, amennyiben lehetséges? Szívesen konzultálnék valakivel, aki ennek a területnek a szakértője. Ha tudnak ajánlani egy szakértőt, nagyon hálás lennék!

Köszönöm válaszaikat!

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves András!

Rendszeresen folytatott, üzletszerű, jövedelem vagy bevétel szerzésére irányuló tevékenységekhez - ha azt a jogszabály engedélyhez köti - engedély szükséges. Itt nem csak a kereskedelmi tevékenység iránti engedély érdekes, mert az ha szükséges például egy üzlethelyiség miatt, itthon könnyen beszerezhető. Érdekes az is, hogy egy szellemi termékről van szó, és hazánkban egy, a szellemi tulajdont védő jogszabály rendezi a kérdést. Ez nemzetközi-jogi területen is "áll", azaz nem csak hazai szoftverekre vonatkozik. Amennyiben a szoftver szerzői jogvédelem alatt áll, akkor kell a viszonteladói, forgalmazói engedély, vagy a szerzői jogdíj megfizetése. Ettől még "technikailag" a kereskedelmet el tudná kezdeni, de nem ajánlom, mert ha valahogyan kiderül, Önt megbüntetik, és a tulajdonos pert indíthat Önnel szemben. Ismereteim szerint ilyenkor jutalékos rendszerben szoktak a szoftverfejlesztők szerződni, amelyben a jogdíjat tovább kell utalni nekik az adók levonása után, és ami majd Önnek marad, az egy szerényebb jutalék. Az is megoldás, hogy valamely forgalmazó hálózat franchise rendszerébe lép be, csak az általában drága. Javaslom, a lehetséges módszerekkel keresse a szerzői jogvédő hivatalt. Elfelejtenie azért nem kell, az is túlzás.

Gubala Ferenc

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ