Egyéni vállalkozási státusz adózása szolgáltatóiparban

Kedves Fórumozók! Egy német székhelyű munkáltatónál (szolgáltatóipar, tanácsadás jellegű) szeretnék dolgozni online távmunkában Magyarországról, viszont ennek feltétele a lakóhely/ország szerinti "szabadúszói státusz": ha jól sejtem, erre az egyéni vállalkozói vagy kata lenne alkalmas. A kérdésem az lenne, hogy a kettő közül melyiket javasolnák a fenti esetben? Magyarországon most sajnos nincs munkaviszonyom, ha ez számít a körülményeket illetően. Válaszukat előre is nagyon szépen köszönöm.

0 pont pont pont

6 válasz

Kata kiesik, mert külföldi adoalanynak számláz.
Érdemes konzultálni könyvelővel, adótanácsadóval, több tisztazando kérdés miatt.

0 pont pont pont

Válaszát nagyon szépen köszönöm. Azt még megkérdezhetem, hogy milyen tisztázandó kérdések merülhetnek fel ilyen esetben?
Utólag jutott sajnos eszembe egy másik kérdés is, hogy az a bizonyos "adószámos magánszemély" státusz is elegendő lehet?

0 pont pont pont

Kedves Kata!
Például ez a kérdés, hogy adoszamos magánszemélykent lehet-e vállalkozni, hogyan kell számlázni, kell-e áfa bevallás, hogyan kell adózni, stb...

-1 pont pont pont
  • -1  
    2024.09.24. Kata

Köszönöm, de elsősorban azt kellene kiderítenem, hogy mennyire lehetséges az itthoni adózási formákkal külföldi bejegyzésű távmunka. Nyilván ha kiderülne, hogy nem érné meg és nem vállalnám el, akkor szerintem teljesen felesleges lenne az Ön által javasolt kérdéseket bármelyik könyvelőnek feltennem.
Abban vártam volna tanácsot, hogy az említett esetben van-e olyan itthoni adózási forma, amiben megéri egy külföldi cégnél az online munkavállalás. A második válaszában ehelyett egy már előrehaladott és esetleges helyzet volt leírva, amihez addig semmiképp sem tudnék továbblépni amíg az alapkérdésre (Milyen státusszal jelentsem be magam online távmunkához) nem sikerül választ kapnom.
Előre is nagyon szépen köszönöm, ha valaki ilyen jellegű információval tudna segíteni!

0 pont pont pont

Kedves Kata!
A 2. válaszom a leirtam milyen kérdések merülhetnek fel a pontos válaszra.
Egy vállalkozás indítás nem egy kérdésből és válaszbol áll, hanem sok aprobol

Üdvözlettel

0 pont pont pont

Úgy látom, hogy sajnos félreértett. Az Ön által leírtakat nem kétlem, de az lett volna a kérdésem, hogy szükséges-e mindenképp az egyéni vállalkozás indítása, vagy elég ilyenkor adószámos magánszemélynek lenni?
Abban reménykedtem, hogy a fórum a kérdések és válaszok megadására szolgál, sajnálom, hogy ön mégsem szeretne segíteni e kérdés megválaszolásával.
Lenne itt esetleg olyan kedves könyvelő, aki a megadott kérdésre egy válasszal segíteni tudna - ezáltal a fórum szerepe is megmaradna, mint a kérdések és válaszok átadása? Egyetlen lényeges kérdésre szerettem volna választ kapni a JELENLEGI folyamatban, a hölgy által leírtak már jóval egy következő lépés lenne, jelen helyzetben ráadásul csak feltételes.
Van esetleg arra valamilyen kritérium, hogy naponta hányan tehetnek itt fel kérdést, amibe az enyém már nem fért volna bele?
Előre is köszönöm, ha valaki mégis tudna segíteni az általam feltett kérdés megválaszolásával!

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ