Külföldről vásárolt munkagép

Üdvözlöm!

Vásároltam egy németországi önkormányzattól 1 munkagépet, ami nem tartozik az áfa hatálya alá Németországban egy hivatkozott törvény alapján. Számlát nem adnak, csak egy fizetési igazolást, amin szerepel a munkagép adata, vételár, az eladó címe adószám nélkül, illetve az én magyarországi cégem, mint vevő. Utalásos volt az adás vétel.

A gépet forgalomba helyezve munkára fogjuk használni.

A könyvelőm nem hajlandó elszámolni.
Csak készpénz felvételnek akarja könyvelni.

Mit tudok ilyen esetben tenni?

15.000€ értékről beszélünk.

Várom tanácsukat!

Üdvözlettel,
Tamás

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Tamás!

Az EU-n belüli beszerzés esetén gyakori probléma, hogy az a fajta számlaadási kötelezettség, ami a magyar jogban van, a legtöbb EU-s tagországban nincs. Németországban is csak nyugtaadási kötelezettség van, Ön ilyen Quittungot, azaz nyugta (félét) kapott. A magyar szabályok azonban rendelkeznek az ilyen esetekről, és azt mondják, hogy azt köteles itthon a NAV, és így a könyvelő is elfogadni bizonylatként, amit az adott ország számviteli szabályai bizonylatnak ismernek el. Tehát a kifizetés önmagában elszámolható. Áfa tekintetében előfordulhat, hogy ebben a helyzetben Önnek attól függetlenül kell áfát fizetnie, hogy a tárgyi eszköz a Német szabályok szerint nem áfás. (Erről bővebben azért nem írok, mert ahhoz ismerni kellene a termék besorolását, és javaslom, hogy ehhez kérjen adótanácsadótól szakvéleményt, vagy forduljon a besorolás miatt a KSH-hoz.) Ha áfa kötelezettség merül fel, akkor viszont a beszerzést jelenteni kell a 24A60 jelű nyomtatványon, ezért az adószám elengedhetetlen. Mivel eredetileg nem adtak, javaslom, hogy utólag kérjenek egy adószámigazolást az önkormányzattól. (biztos, hogy van adószámuk, az ott is kötelező.)

Gubala Ferenc

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ