Egyéni vállalkozóvá válás táppénz alatt

Kedves könyvelők!

Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy egy heti 40 órás főállás és egy 20 órás mellékállás mellett adószámos magánszemélyként számláztam évente max. 2 alkalommal. 2024 július óta egy baleset miatt táppénzen vagyok a fő- és mellékállásomnál is, határozatlan időre (jobb alkar törés + műtét), viszont úgy alakult, hogy 2024 októberétől havi szinten kellene számlát kiállítanom, amihez már egyéni vállalkozás kiváltása lenne szükséges.

A kérdésem az lenne, hogy (2 hónapja fennálló) folyamatos keresőképtelenség alatt ki lehet-e váltani másodállásra az átalányadós egyéni vállalkozói státuszt?

Válaszukat előre is köszönöm!

0 pont pont pont

4 válasz

Kedves Márton!

Látni kellene a teljes esetet, hogy egyértelmű dolgot mondjak, de önmagában az, hogy a számlázás rendszeressége megváltozik, és havi lesz, nem jelenti azt, hogy a tevékenység, amit Ön folytat, olyan rendszeres és üzletszerű tevékenység, ami miatt vállalkozóvá kellene válnia. Egyik jogszabályunk sem határozza meg az üzletszerűség fogalmát, vagy a rendszeresség kritériumait, ezért nehéz dönteni. De az biztos, hogy ha magánszemélyként öröklök egy ingatlant, akkor is lehetek adószámos magánszemély, ha albérletbe adom ki, és annak díját havonta számlázom. Ha gondolja, írja le az ügyet a plenuscontobt@gmail.com címre, és teljes körű választ adok.

Gubala Ferenc

1 pont pont pont

Kedves Ferenc!

Köszönöm válaszát!

Igaza van, nem fogalmaztam pontosan, számítógépes hardver/szoftver tanácsadással és szoftverfejlesztéssel és -üzemeltetéssel foglalkozom. Eddig egy-egy helyi kisvállalkozás kért csak fel tanácsadásra évi egy max két alkalommal, viszont most egy nagyobb vállalat venné igénybe az üzemeltetési szolgáltatásokat (nagyrészt automatizált folyamatok, ezért táppénz alatt is tudom végezni), viszont ez havi számlákat generálna, ezért szerintem ez már üzletszerű tevékenység lenne.

Üdv,
Márton

0 pont pont pont

Kedves Márton!

Így van, ez már így üzletszerű tevékenység. A keresőképtelenséget jogviszonyonként kell elbírálni, így előfordulhat, hogy valaki vállalkozóként dolgozhat, de a munkaviszonyában nem. A TB jellemzően akkor ellenőrzi ezt a kérdést, (ami egyébként táppénzcsalás is), ha ugyanaz a munkaköre, azaz FEOR száma, mint a vállalkozás TEÁOR/ÖVTJ száma. Mármint nem a szám, hanem tartalmában ugyanaz! Mert felmerülne, hogy hogyan lehetséges, hogy ugyanazt az egyik helyen el tudja végezni, a másikon nem. Egy nagyon vékony határmezsgyén lépkedne akkor is, ha már betegként indítana új vállalkozást, bár ezt semmilyen törvény nem tiltja. Ha az indítás mellett dönt, javaslom, tájékoztassa az orvosát az új jogviszony létrejöttéről, és ő majd eldönti, hogy abban keresőképesnek minősül-e. Ha igen, a munkavégzésnek nincs akadálya, akkor sem, ha a munkahelyén keresőképtelen. Az átalányadózás csupán adózástechnikai kérdés ebből a szempontból. Igen, ha egyszer indulhat a vállalkozás, akkor az lehet átalányadós is. Egyébként a TB kérdések megítélése szempontjából az egyéni vállalkozásban a jövedelemszerzés elkülönül a tényleges munkavégzéstől 2023.08.01 óta. Attól, hogy az EV beteg, még lehet bevétele.

Gubala Ferenc

1 pont pont pont

Kedves Ferenc!

Köszönöm a segítségét!

Üdv,
Márton

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ