Külföldi állampolgár, egyéni vállalkozó, TAJ igénylés

Régebbi ügy folytatása: szeretne egyéni vállalkozóként tevékenykedni Budapesten egy szlovák állampolgárságú, magyar lakcímkártyával, adókártyával, ügyfélkapuval, regisztrációs igazolással rendelkező rokonom. Szeretne egyéni vállalkozó lenni, aminek alapításához kell TAJ szám.

Mivel egyéni vállalkozó szeretne lenni, nincs cég, aki felvegye, és írjon megrendelőt, szándéknyilatkozatot és meghatalmazást. Persze így is lehet igényelni, ezt E-Papíron meg is próbáltuk, amit nem fogadtak el, de legalább leírták, hogy mi kell pontosan:

"Tájékoztatjuk, hogy lehetősége van új eljárást kezdeményezni a magyar egészségbiztosítási rendszerbe
történő nyilvántartásba vétele és TAJ kártyájának kiállítása érdekében a „TAJ Igénylőlap”, személyes
okmányai (szlovák személyi igazolvány, magyar lakcímkártya és EGT regisztrációs igazolás)
másolatának, a magyar egészségügyi szolgáltatások igénybevételére jogosító jogviszonyát hitelt
érdemlően igazoló dokumentum (pl.: egyéni vállalkozás létesítéséről szóló dokumentum) és a külföldi
biztosításának megszűnését igazoló hivatalos dokumentum (E-104/S041) benyújtása mellett."

A felsoroltakból a két utolsó hiányzott, az egyéni vállalkozás létesítését Ügyfélkapun el tudjuk intézni, viszont az E104 nyomtatványt a külföldi biztosítónak kell kiállítania - akik pedig azt mondták (miután persze kértük a Dovera biztosítót), hogy ezt ők nekünk nem állíthatják ki.

Kérem aki tudja, hogy mi a kiút ebből, akár kommentben, akár mint megbízott segítsen nekünk. Köszönöm előre is!

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Balázs!

Fentieknek az az oka, hogy ezt a nyomtatványt a magánszemély nem kérheti saját jogán Az erre vonatkozó kérelmet a vállalkozás székhelye szerinti Kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztárának Ellenőrzési Főosztálya felé kell előterjeszteni, és ők majd hivatalos úton - nemzetközi jogsegély - megkeresik a szlovák biztosítót, akik a TB felé megküldik az igazolást. Ebből fognak ügyfélkapura másolatot kapni.

Gubala Ferenc

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ