Végelszámolás


Tisztelt Szakemberek!

Tudom, hogy végelszámolást nem minden könyvelőiroda vállal és ezt megértem. Múlt év végén lecseréltem a régi katás könyvelőmet és egy új könyvelő vette át decemberben a könyvelést. 2024 májusi mérleg-eredménykimutatás közzétételt rendben beadta, elégedett voltam vele, de mondta, hogy végelszámolást nem vállal.

2024 augusztus elején megbíztam egy végelszámoló könyvelő irodát a végelszámolásra, akik már be is adták a 21T201T-n a végelszámolást a NAV-ba és meg is jelent a "végelszámolás" alatt a cégjegyzékben is, de erről tájékoztatást csak ma küldtem a könyvelőmnek, akinek utoljára júliusban fizettem, de nem is akarok két helyen fizetni, elég a végelszámoló könyvelő irodának fizetnem.

Kérdésem: Kinek a kötelessége beadni a végelszámolással kapcsolatos bevallásokat? A végelszámoló könyvelő irodának, akinek az UJEGYKÉN a megbízást adtam vagy az előző könyvelőnek, akinek nem fizetek? Kötelezhetem az előző könyvelőt a végelszámolással kapcsolatban az összes bevallásra 2443TAO és közzétételre és a KIVA-ról a TAO-ra való áttérésI differenciára, és a közzétételi kötelezettségre az e-beszamolo.im.gov.hu -ra és az összes beadványra, bevallásra, ha utoljára júliusban fizettem és többet nem is akarok neki fizetni semmit? Végül is az előző könyvelt július 31-ig.



0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Kérdező!

Ez részben az Önök közti megállapodáson is múlik (értem ezalatt: mit fizetett ki, mit tartalmaztak az eddigi díjak, stb.). Általánosságban a végelszámolás megkezdését megelőzően is kell zárást készíteni (a konkrét ügy paramétereit nem ismerem), amit praktikusan az tud elkészíteni, aki előzőleg könyvelt. Ez nem azt jelenti, hogy aki átvette nem tudja a papírok alapján megcsinálni, csak talán az első megoldás egyszerűbb. Ez viszont egy időközi mérleget jelent, amelyet általában a könyvelési díj nem szokott tartalmazni. Ez okozhat félreértést, így látatlanban talán ezt kellene megbeszélni a régi könyvelővel. Az új meg kezdje a végelszámolás napjával.

Gubala Ferenc

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ