Üzembentartói jog átírása

Tisztelt Fórumozők!

A plug-in hybridek adókedvezményeinek megszűnése esetén, ha átíratom az üzembentartói jogot saját nevemre (magánszemély), keletkezik-e bármilyen adófizetési kötelezettség? Utána kiküldetésivel tudom-e elszámolni a cég érdekében megtett utakat?

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Bacskai Úr!

Nem teljesen világos, de a leveléből úgy tűnik, hogy Önnek cége van, és nem egyéni vállalkozó. Erre építve fogalmazom meg a válaszom. Az autó üzembentartói jogának átírása ellenére a tulajdonjog a gazdasági társaságnál marad. Ha semmi egyéb nem történik, akkor a kocsi továbbra is céges autóként funkcionál. Ennek szerintem nem túl sok értelme van. Ha tulajdonjogilag is átkerül az Ön nevére, az más helyzet. Ennek adózási megítéléséhez azonban tudni kellene, hogy ez az autó apportként lett betéve? Esetleg később vette a cég? Ön ellenértéket fizet be a cége számlájára? Ingyenesen kerül az Ön nevére? A cég köt arra megállapodást Önnel, hogy Ön a saját autóját használja céges célokra?

Fenti kérdésekre adandó válaszai függvényében más-más adókötelezettséget generálhat.
Ha gondolja, tanácsadás keretében válaszolok, de a kérdés összetettsége miatt ez már nem fér bele jelen fórumba. Szükség esetén keressen a plenuscontobt@gmail.com címen, és kérjen tanácsadásra ajánlatot.

Gubala Ferenc

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ