869007 Mentál-egészségügyi ellátás (nem egészségügyi szolgáltatásként) - szakképesítéshez kötött?

Kedves Könyvelők,

Az alábbi ÖVTJ szám:

869007 Mentál-egészségügyi ellátás (nem egészségügyi szolgáltatásként)

Coach-ként szakképesítéshez kötött?

Sajnos a kormányablakban és az iparkarmaránál nem kaptam tájékoztatást, csak hogy nem bejelentés- és engedélyköteles.
Tudna valaki segíteni?

Köszönöm.
Andrea

0 pont pont pont

6 válasz

Kedves Andrea!

Az alábbi információkra az alábbi linken kereshetsz rá:
https://cegalapitas.net/ovtj-kereso-szakmakod-lista/869007-mental-egeszsegugyi-ellatas-nem-egeszsegugyi-szolgaltataskent.html

869007 - Mentál-egészségügyi ellátás (nem egészségügyi szolgáltatásként)

Ebbe a tételbe tartozik:
- NEM egészségügyi szolgáltatásként végzett mentálegészségügyi ellátás, mint pl.:
- a mentálhigiénés tanácsadás, amennyiben nem egészségügyi szolgáltatásként végzi
- a művészetterapeuták (zene, képzőművészet, tánc) tevékenysége
- a pszichodráma asszisztens - amennyiben nem szakmai ismeretek, módszerek oktatása, átadása, hanem pl. a személyiség fejlesztése történik (pl. vezetési képesség-, stressztűrés-, kapcsolatteremtő és probléma megoldó-képesség növelő, önismeret, csoportviselkedésmód-ismeret)
- a telefonos lelkisegélyszolgálat, preventív tevékenységek az egészségfejlesztés és mentálhigiéne területén
- a szülő-csecsemő-kisgyermek konzulensi tevékenység, amely alkalmas a koragyermekkori érzelem- és viselkedésszabályozási, valamint kapcsolati nehézségek időbeni felismerése, ezirányú intervenciók speciális alkalmazására
- a családterapeuta
Azok a mentálhigiénés ellátásban dolgozó szakemberek tartoznak ide, akik nem rendelkeznek egészségügyi végzettséggel (pl.: pszichológus, művészetterápeuta).
Nem ide tartozik:
- a lovasterápia, lásd: 869010 - Lovasterápia
- a humánkineziológiai szolgáltatás, lásd: 869011 - Humánkineziológiai szolgáltatás
- a dúlai szolgáltatás, lásd: 869012 - Dúlai szolgáltatás

A tevékenységhez külön engedély NEM szükséges!


869006 - Mentál-egészségügyi ellátás
Ebbe a tételbe tartozik:
- EGÉSZSÉGÜGYI szolgáltatásként végzett mentál-egészségügyi ellátás:
- a pszichoterapeuták, klinikai szakpszichológusok, pszichoanalitikusok tevékenysége
- a hipnoterápia
Azok a mentálhigiénés ellátásban dolgozó nem orvos szakemberek tartoznak ide, akik rendelkeznek egészségügyi végzettséggel
Nem ide tartozik:
- az orvosok által végzett mentál-egészségügyi ellátás, lásd: 8610, 8622

Egészségügyi szolgáltató tevékenység.
A tevékenységhez külön engedély szükséges!

0 pont pont pont

Kedves Andrea!

Az engedélyhez kötöttség és a képesítés szükségessége nem ugyanaz - ezt Ön jól látja. Nem feltétlen jár együtt a két dolog. A képesítési előírásokban a KSH illetékes tájékoztatást adni, őket csak e-mailen tudja elérni. Javaslom őket keresse meg, vagy az EÜ Kamarát.

Gubala Ferenc

0 pont pont pont

Kedves Andrea,
Erre a célra a jelenleg legfrissebb és hitelesebb adatokat itt tudja ellenőrizni, ezt kb. két éve vezették be, minden, egyéni vállalkozói tevékenységre vonatkozóan hiteles információkat tartalmaz:
https://kavir.mkik.hu/search
A keresendő kifejezéshez kell beírni a kódot, majd a tevékenységre kattintva kiadja az engedély-, bejelentéskötelességre és szakképesítésre vonatkozó információt. Az Ön által írt tevékenységhez nem szükséges szakképesítés, amennyiben valóban a tevékenység leírásába tartozik az, amit Ön végez.
Üdvözlettel,
Magyari Csilla

0 pont pont pont

Kedves Válaszolók,

Köszönöm mindenkinek a válaszokat.

Az első és harmadik válaszolónak szeretném jelezni, hogy a kavir csak arról nyújt tájékoztatást, hogy engedély vagy bejelentésköteles -e a tevékenység, arról, hogy szakképesítéshez kötött-e nem. Ezért tettem fel a kérdést. Mint kiderült, erre egy rendszer lenne, ami információt nyújt, az Etus, ami hosszú ideje nem üzemel.

Ez nagyon fontos, mert egy EU-s pályázat esetén ezen elbukhat egy többmilliós pályázat, például, ha nem lehet főtevékenységet módosítani, vagy melléktevékenységet felvenni utólag a pályázat szabályai miatt és ez rosszul van megadva és kérnek olyan papírt, ami nincs. Normál esetben lehet módosítani bármit, de egy pályázatnak meghatározott szabályai vannak, így ebben sajnos nem lehet tévedni.

Köszönöm az idejüket, és, hogy próbáltak segíteni.

Kedves Ferenc, a második válaszoló. Valóban a KSH-hoz tartozik. Írtam e-mailt, a szakmakód besorolásában segítettek (nagyon korrekt levélben), de a szakképzettséghez azt írták, hogy keressem a helyileg illetékes Iparkamarát. Onnan visszaküldtek a KSH-hoz küldtek, illetve az ÁNTSZ-hez. Az ÁNTSZ azt írta, hogy "szerintük oda nem kell bejelenteni". A 1818-on próbálkoztam még, de ők az Iparkamarához küldtek. Őket hívtam először, mikor elkezdtem kutatni. Neten próbáltam nem hivatalos forrásból kutakodni, az Etus nem tudom mikor fog üzemelni. Most úgy néz ki, hogy nem kell hozzá szakképesítés, de a forrás sajnos nem hivatalos. Köszönöm segítségét, elérhetőségein fogom keresni hamarosan a pontos paramétereimmel, hogy el tudja-e vállalni a könyvelésem. Köszönöm.

0 pont pont pont

Kedves Andrea,
Az e-tus már nem fog üzemelni, ehelyett hozták létre a kavirt. Itt az engedély- és bejelentéskötelesség mellett a szakképesítésre vonatkozó információk is szerepelnek. Az említett tevékenység mellett ez a kifejezés szerepel a kavir-ban: "(szakképesítést nem igényel)".
Ha példaként beírja a 861001 övtj kódot, akkor látszik, hogy itt van egy második fül "képesítés" megnevezéssel, ahol felsorolják a szükséges végzettségeket.
Üdvözlettel,
Magyari Csilla

0 pont pont pont


Kedves Andrea!
Elnézést, de ezen a felületen nincs kiemelési lehetőség a szövegben, ezért elkerülte a figyelmét a válasz. :)
869007
"Azok a mentálhigiénés ellátásban dolgozó szakemberek tartoznak ide, akik NEM RENDELKEZNEK EGÉSZSÉGÜGYI végzettséggel." Az 5.sor alulról.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ