Németországi adózás

Jó napot, érdeklődni szeretnék, ha a cégemből építőipari munkára kiküldök valakit Németországba dolgozni, és itthon kap minimálbért, illetve kint óránként nettó 14 eurót, akkor a német bért hogy kell adóztatni? Az itthonival tisztában vagyok, csak a némettel nem. Előre is köszönöm.

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Ungvári Úr!

Mindenekelőtt azt kell megnézni, hogy mit jelent pontosan, hogy "kiküldöm", az időtartamot tekintve. Attól, hogy valaki kiküldetéssel kimegy, nem feltétlenül fog megváltozni az adóilletősége, és a tb jogállása. Az más kérdés, hogy a foglalkoztatást be kell jelenteni a német szabályok szerint. Ha a kiküldetés időtartama bármely 12 hónapra visszanézve meghaladja a 183 napot, akkor kerül át oda az adóilletőség. Ezt úgy szokták a gyakorlott szakemberek megoldani, hogy pár hónap után hazahozzák őket 30 napra, így az újrakezdés során már nem fog összejönni a 183 nap. A TB-nél a létérdekének megfelelő helyet kell alapul venni, de egy országban lehet biztosított. Itt leghamarabb 24 hónap után merül fel a kérdés, hogy átkerüljön oda a biztosítás. Ha Magyarországon van önnél minimálbéres jövedelemük, akkor kaphatnak A1 igazolást, azt kell magukkal vinni és KÉK EU taj kártyát. Ez alapján ha ott betegek ellátják őket, de táppénzt itthonról kaphatnak. Olyan szabály nincs, a kettős adóztatást elkerülő egyezmény értelmében, hogy a magyar minimálbért itt adózzák, a többit meg ott. Ha magyar a munkaviszony, és a kiküldetés nem haladja meg a 183 napot itt adózik, ha igen akkor ott. De akkor a magyar bére is ott adózik. A német adó teljesen más alapon működik, néhány hasonló kedvezmény van, pl: családi, de a beruházási költségek elszámolására épül, azzal lehet az adót csökkenteni. Van adómentes sáv is, de ehhez célszerű egy ottani könyvelőt alkalmazni. Arról nem beszélve, hogy a TB minimum járuléka többszöröse ott az itteninek. Lehet, hogy százalékosan alacsonyabb, de van minimuma, ami nem a magyar minimálbérhez igazodik. Érdemes átgondolni, hogy a magas TB és a könyvelési díj miatt nem éri meg jobban, ha időnként hazahozza őket, így maradnak magyar adózók. Itt az eurót kiküldetési napidíjként tudja elszámolni, aminek egy csekély hányada adómentes. Németországban ettől függetlenül. Az Anmeldeportal oldalán be kell jelenteni őket, mint kiküldetésben lévőket. De fizetni nem fog utánuk.
Gubala Ferenc

2 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ