EV gépjármű eladása cégnek

Áfa körös egyéni vállalkozó vagyok, 2 db haszongépjármű tulajdonosa. Alapítottam egy kft.-t, aminek szintén én vagyok a kizárólagos tulajdonosa.
Szeretném a vállalkozást lassan majd megszüntetni, illetve a gépjárműveket a kft. tulajdonába adni, hogy a további költségek ott jelentkezzenek. Mi a menete ennek az ügynek, mert az eladókat képviselő személy ugyanaz, illetve hogyan tudom ezt a legköltséghatékonyabban véghez vinni? Előre is köszönöm a válaszokat.

0 pont pont pont

2 válasz

Kedves Tamás! Ha már alapított egy kft.-t, annak biztosan van már könyvelője. Ezt az esetet vele kell megbeszélnie, hiszen az értékesítés számlája ott fog megjelenni. Két autót kell átíratni a cég nevére, azt nem nagyon tudja költséghatékonyan megoldani, az átírási költségeket ki kell fizetnie. Az értékesítésnél Ön az eladó, mint egyéni vállalkozó, a túloldalon a vevő egy gazdasági társaság, azaz a kft. Az mellékes, hogy épp Ön az ügyvezető/tulajdonos/személyes közreműködő. Meg kell írni az adás-vételi szerződést, Ön írja alá mindkét helyen. Ha egyszemélyes kft.-je van, többször lesz olyan, hogy egy-egy szerződést, adás-vételt, stb. mindkét oldalon Ön írja majd alá.

2 pont pont pont

Kedves Tamás!

Kiegészítve a kolléganő válaszát: Ha anno az Áfa alany ev. Áfásan vette a járműveket ( feltéve, hogy Tgk -k ezek a forgalmiban) és Áfát vonhatott le, akkor az értékesítés most Áfás, mégpedig elvben piaci értéken - még ha kisebb összegről is szól a szerződés. Ha az e.v. ( akiről nem tudjuk, de feltételezem, hogy nem katás, nem átalányadós, hanem általános költségelszámolást használ ) anno beruházási kedvezményt számolt el a járművek beszerzésre, akkor az sem mellékes, hogy hány év telt el azóta, ha ez nincs legalább 4, akkor visszafizetés is felmerülhet - ehhez az eddigi könyvelő segítsége -ne adj Isten tárgyi eszköz nyilvántartás- jól jönne, bár nagyjából ki lehet bogarászni az akkori bevallásból...

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ