Távmunka Ausztriából

Egy Ausztriában élő magyar állampolgárt szeretnénk részmunkaidős vagy teljes munkaidős alkalmazottként távmunkára bejelenteni magyarországi vállalatunkhoz. A munkavégzés helye csak Ausztriában lenne. Az osztrák társadalombiztosító szerint ezért az alkalmazott az osztrák társadalombiztosítóhoz fog tartozni (Magyarországon már amúgy sem aktív a TAJ száma évek óta a leendő alkalmazottnak).

Adózás, bejelentés, könyvelés szempontjából hogyan megy ez? Mit és hogyan kell bejelentenünk a magyar hivatalok felé (NAV, TB, egyéb...)? Mit és hogyan kell bejelentenünk az osztrák hivatalok felé? Az alkalmazott azt jelezte, hogy van arra lehetőség, hogy ő fizeti a TB-t és a személyi jövedelemadót Ausztriában, így a magyar cégnek nem kell ezzel bajlódnia. De a magyar cég fizet még valamit pluszban akár Ausztriában, akár Magyarországon? A cég a bruttó bért utalja havonta az alkalmazottnak, aki saját maga kifizeti a TB hozzájárulást és a jövedelemadót? Köszönöm!

0 pont pont pont

2 válasz

Magyar munkáltató részéről merül fel az igény a külföldről történő munkavégzésre:

Az adótanácsadóin a tanárunk kitért arra az esetre, hogy mi van akkor, ha a magyar munkáltató úgy alkalmaz távmunkában magyar munkavállalót, hogy a munkavállaló kint él huzamosabb ideig, ÉLETVITELSZERŰEN az adott külföldi országban és onnan végzi a távmunkát

Az első amire felhívta a figyelmet, hogy TELEPHELYET KELETKEZTET a magyar MUNKÁLTATÓ számára, abban az országban. Ön kiemelte, hogy a magyar munkavállalója Ausztriában él életvitelszerűen, ott lakik és az osztrák társadalombiztosítóhoz fog tartozni az Ön magyar távmunkás munkavállalója "munkavégzés helye" csak Ausztriában lenne és a "TAJ száma évek óta nem aktív már Magyarországon".

Mi a helyzet a társadalombiztosítás kérdéskörével?
Az Európai Koordinációs rendelet értelmében az Európai Unió valamely tagállamában dolgozó munkavállaló abban az országban biztosított, amelyik államban a munkát végzi. Jelen esetben nem egy kiküldetésről van szó, TÁVMUNKÁVAL összefüggésben a munkavállaló NEM kérhet A1-es igazolást annak érdekében, hogy a társadalombiztosítási jogviszonya Magyarországon maradjon.

TB: Amennyiben a munkavállaló társadalombiztosítási jogviszonya átkerül a külföldi államba, akkor a munkáltatónak be kell regisztrálnia az adott országban a munkavállaló jövedelme után járó munkáltatói járulékok megfizetésének céljára.

SZJA: Az adókötelezettség vizsgálata eredményeként megállapítható az osztrák külföldi illetőség, ezért az adót az illetőség országában kell megfizetni. A munkáltató magyar bérszámfejtésében le kell állítani a személyi jövedelemadó levonását a magánszemély jövedelméből, külföldön pedig az adót meg kell fizetni, amihez érdemes egy osztrák könyvelőt felkérni a munkáltató osztrák adórendszerben való regisztrációjához.

ui: a legtöbb interneten lévő cikk és videó nem érinti ezt a speciális esetet, amikor a magyar munkáltató a külföldön életvitelszerűen élő magyar munkavállalót távmunkában foglalkoztatja.

(Azzal, ha valaki távmunkában külföldről dolgozik rövid ideig, nyaralás, stb, azzal nincs gond !)

0 pont pont pont

Üdvözlöm!

Annyi kiegészítést tennék az előbbiekhez, hogy az adóilletőség konkrét tartózkodási időtartamhoz kötődik, úgymint a TB. A TB esetében a létérdek fogalmát ahhoz köti, ha jelentősen, összességében 25% mértéket meghaladóan származik az osztrák tevékenységből a jövedelme, plusz kötelező áttérni, ha ott 24 hónapot meghaladóan tartózkodik. Az SZJA tekintetében 183 nap az irányadó időtartam.

Gubala Ferenc

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ