Mézeskalács, mint ajándéktárgy

Üdvözlöm!
Azt szeretném kérdezni, ha mézeskalácsot ajándéktárgyként, nem étkezési célra szeretnék egyéni vállalkozóként készíteni, akkor az bejelentés köteles-e?
Köszönöm,
Edit

0 pont pont pont

2 válasz

Kedves Edit!

Csekély értékű ajándékról a NAV tájékoztató füzetekben olvashatsz részletesen, de a lényeget az alábbiakban összefoglaltam.

Évente háromszor adható csekély értékű ajándék a magánszemélyeknek (nem csak munkavállalóknak, hanem bármely magánszemélynek), amelynek értéke juttatásonként nem haladhatja meg a minimálbér 10 százalékát (vagyis 2023.12.01-től a 26.680 forintot).

A juttatás bruttó értékének 1,18-szorosát 15% szja-t és 13% szocho terheli !

Ingóság ajándékozási illeték:

A 150 ezer feletti értékű kapott ajándék után is 18%-os ajándékozási illeték fizetésére vagy kötelezett.

Ha az ajándék amit kaptál ingóságnak minősül, akkor csak a NAV-nak kell bejelentened, amire az AVBA bejelentő adatlapot használhatod.

0 pont pont pont

Szia!

Úgy gondolom, hogy a mézeskalácsot meg lehet enni, tartalom alapján nézzük, független attól, hogy te minek akarod eladni,
ha arra gondolsz, hogy kiállsz vásárokba és becsomagolod celofában és még egy tükör is van benne, azt meg szoktuk enni és nem tudod ajándéknak minősíteni, ehetetlen tárgynak. Erről az oldalról indulj ki, attól még természetesen tudod annak nevezni, csak hát ehető.
Nem tudom mit tudsz belerakni, amitől ehetetlen lesz, de akkor már nem mézeskalácsnak hívjuk !! !?!!
Szerintem nem tudod kikerülni a bejelentést, édesség-kereskedelem alá tartozol.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ