Működhet egy ilyen hobbi használtautó kereskedés?

Az alap koncepció az lenne, hogy külföldi használtautó licit oldalról szeretnék autókat vásárolni, amihez szükség van egy céges áfa számra és 4511-es TEÁOR számra, majd eladni őket magánszemélyeknek Magyarországon. Itt csak cégek vásárolhatnak és csak cégektől. Az itt található autóknak két adózási formája van az oldalon, itt az EU-tranzakció oszlop a lényeg:
https://www.adesa.eu/hu/cms/gyakran-ismetlodo-kerdesek/koltsegek-es-kifizetesek/milyen-afaszabaly-ala-esik-a-jarmu-mit-jelent-ez

Az egésznek a hobbi jellege ott rejlik, hogy én alapvetően Magyarországon vagyok alkalmazva teljes állásban és ezt tényleg csak szabadidőben csinálnám belefektetve a megtakarított pénzem, szóval amennyiben lehetséges, nem szeretnék alkalmazott lenni, de nincs is szükségem az ottani pénzre rögtön (megbízással szeretnék lenni). Nagyjából évente max. 3-4 autót terveznék így behozatni és esetleg elvinni szervizbe, polírozni, beíratni stb., emiatt, a 12 hónapból előreláthatólag csak kb. 4-ben lenne forgalom, azon kívül nem igazán terveztem egyenlőre. Amikor pedig lenne forgalom, akkor is minimális számlával számolnék. Az autókat használni terveztem 1-2 hónapot eladás előtt.

1. Valóban lehetek illetékmentes, amennyiben a bevételem legalább fele használtautó kereskedésből származik?

2. Hogyan számoljam egy autó árát az oldal szerinti "Normál áfás jármű" esetén? 10.000 Eurós példával.

3. Hogyan számoljam egy autó árát az oldal szerinti "Különbözetes jármű" esetén? 10.000 Eurós példával.

4. Lehet-e bármit elszámolni? Pl. szerviz, polírozás, alkatrészek, kárpittisztító gép, tisztítási kellékek stb.

5. Milyen más költségek merülhetnek még fel?

6. Használhatom az autókat, amíg eladom?

Eddig ahány emberrel beszéltem, sosem kaptam egyforma választ, illetve volt, aki azt mondta, hogy a licit oldal szerinti mindkét adózási forma esetén ugyanúgy különbözeti adózással kell számoljak (ami túl jónak hangzik). Nyilván ha úgy látom, hogy többe kerül fenntartani, mint amennyit hozna, akkor el kell vetnem az ötletet, úgyhogy kíváncsi vagyok a válaszaikra.

Megjegyzés: a kft. alapítási költsége és tőkéje nem gond, mert nagyobb értékű autókkal tervezek kereskedni.

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Edmond! El kell, hogy szomorítsam :-( Ez az oldal nem alkalmas arra, hogy egy ilyen igen bonyolult ügylet lebonyolítását itt elmagyarázzák Önnek. Ez egy speciális helyzet áfa szempontból, kevesen tudják ezt jól csinálni. Egy komolyabban hozzáértő adótanácsadóval kellene ezeket átbeszélni és nem mások által adott információ morzsák alapján elindulni. Könyvelőként én is belefutottam abba, hogy szó nélkül az egyik ügyfél úgy döntött, a covid alatt vesz 6 darab külföldről behozott autót. Az egyik része áfás, a másik különbözeti áfás volt. Sokat olvastam és kerestem a megoldást a már felmerült probléma, feladat megoldására. Én magam is tanácsadóhoz fordultam és milyen jól tettem!! Mikor eladott már pár autót, egyszerre két nav, a budapesti és a Békés megyei indított átfogó ellenőrzést és csak az autókat vizsgálták. Ezeket mind azért írtam le, hogy nagyon konkrét válaszok és törvényileg is helytállók kellenek, mert utólag sokba kerülhet egy nem jól kiállított számla, nem jól elkészített áfa bevallás. Soha többé nem vállalnék könyvelőként ilyet, pedig nem volt gond az ellenőrzés során. Sok sikert kívánok a vállalkozásához!

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ