Egyéni vállalkozás megszüntetése, új indítása

Ha megszüntetem az egyéni vállalkozásomat, mennyi idő múlva indíthatom újra?
Egyáltalán lehet ilyet?
Ha igen, az újraindításnál ki tudom alapból választani az átalányadózást?
(Egy információ elcsúszás miatt SzJA szerinti adózásban ragadtam tanácsadói tevékenységgel, tehát nem nagyon tudok költséget elszámolni.)

0 pont pont pont

2 válasz

Tisztelt Kérdező!

Akár a megszüntetést követő napon indíthat új vállalkozást. Az indításkor választható az átalányadózás.

A rendszer azonnal nem mérlegel, de ha korábban már volt átalányadózó, és az abból történő kikerülése óta nem telt el négy adóév (kikerülés éve + 4 adóév) utólag értesítést fog kapni arról, hogy a választás nem volt jogszerű, és akkor az indulástól tételes költségelszámolásos SZJA-s.

0 pont pont pont

Vitatott, hogy lehet-e egy új indítással átalányadózó, illetve ha lehet, akkor most átmenetileg nem vizsgálják, hogy előzőleg 4 éven belül volt-e (kivéve ha 2022. szeptember után volt) átalányadózó.

Jelenlegi szabály pedig az, hogy ha valaki volt átalányadózó 2022. szeptember utántól, és megszüneteti azt, akkor az adott évben és a következó évben nem lehet átalányadózó, ugyanúgy kell nézni, mint a KATA-nál.

Megoldásnak szokták javasolni, hogy legyen az adózó KATA-s 1 hónapra, ha teheti, ha meg vannak a feltételek, és utána KATA-ból lépjen át átalányba.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ