3 éves tehergépkocsi értékesítése egyéni vállalkozóként

Tisztelt Szakértők!
Adott egy ÁFA körös átalányadózó egyéni vállalkozás, ahol eladó sorba kerül egy 3,5 tonna össztömeg alatti (még garanciális, kevés km-es) tehergépkocsi, mely 3 éve újan lett megvásárolva bruttó 10 millió forintért és a vásárláskor az ÁFA vissza lett igényelve. Az értékesítéssel kapcsolatosan 3 téma foglalkoztat:
1. Vajon be kell-e fizetni a NAV felé a 3 évvel ezelőtt visszakapott ÁFÁ-ból időarányosan?
2. ÁFA körös adózóként magánszemélynek is eladható-e a tehergépkocsi, ÁFÁ-s számlát kiállítva?
3. Valamint milyen szempontokat kell figyelembe az eladási érték helyes meghatározásához, főleg, hogy 5 éven belüli az értékesítés? A 3 évvel ezelőtti bruttó árhoz képest milyen mértékben lehet eltérni, tehát a vállalkozó mennyivel kevesebb összegért értékesítheti a tgk.-t? Van erre valami (jogszabályban is meghatározott) irányadó számítás, pl. értékcsökkenést lehet-e, kell-e, és ha lehet, milyen mértékben (%-os arányban) lehet érvényesíteni az eltelt 3 évre, számszerűsítve pl. br. 6 M Ft-ért eladható a gépjármű? Figyelembe kell-e venni az autótípus 2023. évi új árát?
Válaszukat előre is köszönöm.

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Ákos!

Ha Ön áfás vállalkozó, bárkinek is értékesít, azt csakis áfásan teheti meg.
Az autó eladási árát a piac hordozza, tehát annyit kell írni a számlába, ami ma az eladási ára. Ezt úgy tudja igazolni utólag is, egy ellenőrzés kapcsán, hogy jelen pillanatban lementi legalább 3 hasonló korú és típusú autó kínálati árát pl. hírdetési, autókereskedési oldalról. Nem érdemes trükközni, hogy kevesebb legyen az áfa, mert a költségvetést nem érheti hiány és ez Önnek utólag sokba kerülhet.

2 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ