EU-n kívülről importált áruk adóját ott is és itt is meg kell fizetni?

Szeretnék egy gépet Norvégiából. Amúgy kata-s vagyok, EU-s adószámmal. Alanyi mentesként. 320e Ft a gép ára, ebből 70 ezer az OTTANI adó. Szóval a szállítás, mo.-i Áfa és vám után ez kb. félmillió. De ha nem fizetném az ottani adó, akkor jóval kisebbre jönne ki, kb. 400e Ft-ra. Van valami mód, hogy ne kelljen ekkora adót fizetnem? Köszönöm ha válaszolsz. (A címkében EU termékbeszerzést választottam, mert nincs EU-n kívüli címke.)

0 pont pont pont

3 válasz

Üdvözlöm! Úgy kell a vásárláshoz az eszközt nézni, hogy uniós országból legyen a beszerszés. Akkor van értelme az uniós adószámnak. Uniós országból a megadott uniós adószámra áfa mentes számlát állítanak ki, az alanyi mentes vállalkozó majd itt rendezi az áfát, fizeti és vallja.

0 pont pont pont

Kedves Lajos!
Norvégia nem uniós tagállam, ezért 3. országból való beszerzésnek minősül a vásárlás. Ha vállalkozóként vásárol Norvégiában, akkor áfa mentes számlát kell kiállítaniuk. Az áfát és a vámot pedig vámkezeléskor fogja megfizetni. Ha áfásan állították ki a számlát, akkor elképzelhető, hogy magánszemély részére lett számlázva, és nem vállalkozás részére. Javaslom, hogy vegye fel a kapcsolatot a számlát kiállító céggel, és kérje a javítást.

Üdvözlettel
Bodnár Ildikó

2 pont pont pont

Közben megtaláltam , idézem
"2020. április 1-jén életbe lépett Norvégiában a VOEC (VAT on E-Commerce) rendszer, ami a norvég áfa megfizetését jelenti online vásárlásoknál. Ha az eladó/webshop regisztrált a rendszerben, akkor már a rendelés során megfizetjük a 25% áfát, akkor ezt követően nem kell vámot fizetni. A regisztrált külföldi webáruházak listáját - melyen 3 db magyar vállalkozás is szerepel - az adóhivatal honlapján találjátok VOEC rendszerben regisztrált vállalkozásokat.

​Ha olyan webáruházból rendelünk, amelyik nem tagja a VOEC rendszernek, akkor minden esetben áfát, vámot, és vámkezelési díjat és bizonyos esetekben jövedéki adót kell fizetnünk. Ha az áru értéke szállítással együtt nem éri el a 350 kr-t, úgy áfa- és vámmentesen vásárolhatunk. " DE! Mintha lenne olyan, hogy automatikusan az eladónál rendezik a vámügyet, legalábbis az eladó ezt állítja, és mostanában kínából, ebayről is úgy kapok dolgokat hogy már vámkezelve, árban benne. Megvettem a gépet, Magyar áfát számoltak, vámot is. Szóval valahogy ők fizetik.. Megkaptam visszajelzek, ha érdekel valakit.

2 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ