Cég tulajdonában lévő tárgyi eszköz értékesítése

Üdvözlöm,

ha a cég tulajdonában lévő jármű bekerülési értéke 10 millió forint+áfa, akkor 5 év elteltével a könyv szerinti értéke lehet 0 forint, vagy valamilyen ésszerűbb értéken kellene értékcsökkenteni évente?
Illetve, ha értékesítésre kerül sor, akkor a könyv szerinti értéken szükséges eladni vagy a piaci áron vagy kedvezményes áron is megkaphatja a cég egy munkavállalója?
Ez utóbbi esetben mire kell figyelni, milyen adófizetési kötelezettségek keletkeznek a magánszemély számára?
Köszönöm!

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Gábor!
Egy ilyen nagy értékű eszköz az 5. év végére nem lesz nulla forint, ugyanis induláskor meg kell határozni a számviteli politikában szabályozott maradványértéket. A maradványérték mindig annyi, amennyit a gépjármű 5 évesen érni fog a piacon (piaci érték). Innen már könnyebb tovább gondolni, hogy mennyiért érdemes eladni egy ilyen autót, még ha a munkavállaló is veszi meg. Ha pénzért és adás-vételi szerződéssel veszi meg a munkavállaló, neki nem lesz utána adófizetési kötelezettsége. Az árat a hasonló autók jelen piaci értékén határoznám meg, ennek bizonyítására három hirdetést mindenképp lementenék.

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ