KATA-s vállalkozás, külföldi árusítás

Tisztelt Könyvelők! KATA-s vállalkozó vagyok (maradtam). Kaptam egy lehetőséget, hogy egy külföldi (német) kiállításon és vásáron árusítsak. Kérdésem, hogy ebben az esetben magyar nyugta, számla, miegyéb a szabályok szerinti? Sajnos, emiatt a könyvelőm hátralépett, mert a jogszabályok (amelyeket a NAV válaszlevelében megírt) túl komplexek, és nem vállalja... (Ugyanitt könyvelőt keresek.)

Köszönöm, ha valaki iránymutatást ír, ha mód van rá, laikus nyelven.

Köszönettel: Ágnes

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Ágnes!

Mivel a vásározás ott adózik ahol a vásár van, ezért nagy valsz. nem tudod elkerülni, hogy beregeljél a német adóhivatalnál (adószám kérés - és az ottani feltételeknek megfelelően adómentesség kérés vagy áfa státusz jelölés és a közösségi adószám kérés egyben, de meg kell vizsgálni az áfa státuszt, mert itt közösségi szállítás lesz és vannak határidős napok, meg vevői készlet fogalma is bejátszhat, szóval belenyúltál egy nemzetközi áfa kérdéskörbe, főként, hogy valsz mentes vagy magyar adószám alatt, és ez eléggé nem jó áfa ügyileg. Ha regeltél, minden ottani áfa szabály-számla-nyugta szabály vonatozik rád.),

tehát ha van lehetőséged megjelenni külföldön, akkor biztos, hogy tudnak segíteni német könyvelő keresésben, vagy tudnak ajánlani neked, aki segít az ottani ügyek intézésében (valsz a NAV is ezt írta vissza a könyvelődnek és valójában ő nem is igazán tud ebben segíteni, még ha akarna is...).
/A másik megoldás, hogy ha van kapcsolatod, akkor arra a pár napra a külföldi cég alkalmazottja leszel, amely részt vesz a vásáron, kiállításon, itt viszont az áru mozgás miatt megint bejön, hogy hogyan adod át, bizományban, eladod, mi lesz a megmaradt készlettel - visszaértékesiti, te meg áfa-t fizetnél - megint az áfa kérdéskör, vagy nem lesz visszafelé áru.

Üdvözlettel
Szilvi

4 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ