Hibás Áfa kulcs

Tisztelt Szakértők!

Szóbanforgó Kft. kizárólag könyv értékesítéssel foglalkozik, csak webshopban, szállítási díjat felszámolva, külön sorban feltüntetve a számlán a két tételt: külön könyv-külön szállítási díj. Az ÁFA tv. szerint a főtevékenyság ÁFA kulcsát veszi át a melléktevékenység is, jelen esetben így a szállítási díj is 5% ÁFA kulccsal működik, hiszen a könyvértékesítés is 5% ÁFÁS. Év közben derült ki, hogy rossz ÁFA kulccsal lettek feltüntetve a szállítási díjak, 5% helyett minden számlán 27%. A webshop ÁSZF-ben bruttó értéken van meghatározva a szállítási díj, mely tartalmazza a csomagolás illetve a szállítás költségét. A vevők magánszemélyek.

Kérdésem:
Milyen módon lehet utólagosan elvégezni a javítást?
Járható út-e, ha a tárgyévben kiállított összes számlára helyesbítő számlát állítok ki a helyes 5% áfakulccsal, valamint önrevíziózom az ÁFA bevallásokat?
Vagy ha ÁFA kulcs változás van, csak sztornozni lehet a számlákat?
Ez által, hogy a 27%-ot utólag a számlákon 5%-ra csökkentem, növekedik a nettó árbevétel is. (Hiszen eddig a bruttó 1000 Ft-ban meghatározott szállítási díj: nettó 787 Ft + 213 Ft ÁFA ként szerepelt a számlákon, viszont így az utólagos javítás eredményeképp a számlák szállítási díj sorai következőképp változnak: nettó 952 + 48 Ft ÁFA)
Ütközik-e ez valamilyen jogszabályba, törvénybe ( Árképzési törvény), hogy a teljesítés időszakában kialakított nettó áron utólagosan "változtatok"? Hiszen így tulajdonképpen nő a nettó szállítási díj egyságár, az ÁFA tartalom viszont csökken.
Az ebből a hibából adódó " ÁFA túlfizetést" kérhetem-e átvezetni másik adónemre a NAV-tól?

Előre is köszönöm.

0 pont pont pont

1 válasz

Szia!

Helyesbítés, nem tudod másként (storno csak akkor, ha nem történt meg az ügylet).

Igen, mivel megjelenik a folyószámlán a többlet amikor beadod az áfa önell-t.


0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ