Új kata + megbízási szerződés

Új katás egyéni vállalkozó vállalhat egyszeri 36 napos, önkormányzat általi kifizetésű megbízási szerződéssel munkát? Ezzel a vállalással kizárják a katából? Nem ad számlát, hanem magánszemélyként dolgozna.

0 pont pont pont

2 válasz

Kedves Kerekes Mária.

Egy kicsit ellentmondásos a feltett kérdés (nem állít ki számlát, magánszemélyként dolgozna)?

A KATA elsődlegesen vállalkozási tevékenységnél alaklámázható, ha Ön nem vállalkozó (az adó azonosító jelen kívül nincs külön adószáma) akkor nem tartozhat KATA adóalanyok közé, hanem a munkavállalókra, illetve munkavégzésre irányuló egyéb megbízási jogviszonyokra vonatkozó szabályok szerint kell eljárnia.

Valamint a 2022 szeptember 01-től hatályba lépett KATA alapszabálya szerint sem választhatja a KATA adózást, az alábbi fő szabály miatt: "a katát választó egyéni vállalkozók kizárólag természetes személyek részére értékesíthetnek és nyújthatnak szolgáltatásokat".
Mivel Ön nem magánszemélynek, hanem önkormányzatnak végez munkát (ami gazdasági szervezetnek minősül) nem szabad KATA alanyként vállalnia a munkát, helyette (ha az Önkormányzat ragaszkodik a vállalkozási formához) az átalányadózókra vonatkozó szabályokat kell alkalmaznia.

Üdvözlettel,
Zsombók Judit
Fejér megyei könyvelde Irodavezető
zsjudit21@gmail.com

-2 pont pont pont

Üdvözlöm! Gondolom, olyan megbízási szerződést kötnének, amit nem számlázni, hanem számfejteni fognak, mint magánszeméllyel kötött megbízási, itt nem játszik bele a kata. Magánszemélyként köthet ilyen szerződést, de tényleg csak azt a fajtát, amit nem kell számlázni. Ez kicsit hasonlít, mintha munkaviszonyt létesítene valahol napi pár órára. Attól még maradhat katás.

2 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ