Tanfolyam elszámolása költségként?

Kedves könyvelők!
Érdeklődnék, hogy volt OKJ-s tanfolyamoknak megfelelő, államilag elismert szakképesítést adó felnőttképzési tanfolyamon való részvétel díját lehetséges-e költségként elszámolni (tételes adózású egyéni vállalkozó vagyok), ha annak tárgya kapcsolódik a vállalkozási tevékenységemhez?
Ha jól értelmezem a törvényt, iskolarendszerű oktatáshoz kapcsolódó költségeket nem lehet elszámolni, ez azonban ha jól tudom, nem számít iskolarendszerűnek.
Rövidebb (pl. 1-2 hónapos) tanfolyam díja elszámolható lehet?
Köszönöm szépen a segítséget!

0 pont pont pont

2 válasz

Ezt ugyanabban a törvényben: 87. * Iskolarendszerű képzés: olyan képzés, amelynek résztvevői a képző intézménnyel tanulói vagy hallgatói jogviszonyban állnak, valamint azon külföldi képzés, amely államilag elismert oktatási célú intézményben folytatott teljes idejű, alapfokú, középfokú vagy érettségi végzettséget adó képzés, vagy államilag elismert felsőoktatási intézményben folyó, felsőfokú végzettséget adó képzés. 86. * Iskolarendszeren kívüli képzés: olyan képzés, amelynek résztvevői nem állnak a képző intézménnyel tanulói vagy hallgatói jogviszonyban.
OKJ képzésben tanulói vagy hallgatói jogviszonyban áll-e vagy egyik sem, szimpla képzési szerződés van? Szerződés mindennek az alapja.

Az elmúlt kérdéseket tekintve:
+ Az egyéni vállalkozónak, amennyiben a vállalkozó jövedelemadózás szabályait választja, a kata és átalányadózás szabályai ellentétben nem elég bevételi nyilvántartást vezetnie. A tételes költségelszámolást alkalmazó vállalkozói jövedelemadózást választó egyéni vállalkozó alapnyilvántartása a törvény 5. számú melléklete alapján: naplófőkönyv vagy pénztárkönyv lehet.
A törvény szerint a naplófőkönyv tartalmát a számvitelről szóló törvénynek az egyszeres könyvvitelt vezető vállalkozókra irányadó rendelkezései szerint kell megállapítani.
Ebből kifolyólag a kata szerinti adózáshoz képest az egyéni vállalkozás számára a vállalkozó jövedelem szerinti adózás szerinti nyilvántartás vezetése komolyabb szakértelmet kíván.
Nem tudom, hol van leírás ezen nyilvántartások vezetésére.

A törvény tartalmaz egyéb elszámolható költségeket is a tételes elszámolású egyéni vállalkozóra.

Javasolt könyvelőt/adótanácsadót megbíznia.


0 pont pont pont

Köszönöm a választ! Fel fogok keresni egy könyvelőt mindenképpen.

Addig is egy kérdés, ha lehet, szeretném tudni, hogy jól értelmeztem-e eddig a törvényt:
Az SZJA törvényben ez áll:
"A magánszemély az alapnyilvántartás vezetésére vonatkozó kötelezettségét - választása szerint - bevételi és költségnyilvántartás vezetésével teljesítheti, ha az adóévben
a) az általános forgalmi levonására nem jogosult, vagy e jogát nem érvényesíti, valamint
b) a helyi iparűzési adó alanyaként állandó jellegű iparűzési tevékenység esetén egyszerűsítve határozza meg az adó alapját."
illetve
A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (Htv.) szerint a helyi iparűzési adó alapjának egyszerűsített megállapítását választhatja "Az a vállalkozó, akinek nettó árbevétele adóévben – 12 hónapnál rövidebb adóév esetén napi arányosítással számítva időarányosan – nem haladta meg a 8 millió forintot"

Emiatt én úgy értelmezem, hogy bár tételes elszámolású egyéni vállalkozó vagyok, mivel a bevételem nem haladja meg a 8 millió Ft-ot, elegendő bevételi és költségnyilvántartást vezetnem. Jól értelmezem az előírásokat, vagy ez mégsem így van?

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ