Baleseti járadék és özvegyi nyugdíj mellett mint vállalkozó, milyen adózási formát válasszak?

Tisztelt Könyvelők!
66 éves nő vagyok. 86-ban baleseti rokk.-nyugdíjat állapítottak meg, melyet 1993-ban baleseti járadékra (50%) módosítottak. Ezt azóta is kapom. 2019. júliusban elhunyt a férjem. Özvegyi nyugdíjat kaptam 1 évig és kértem a további folyósítást, amit meg is kaptam az egészségi állapotom miatt. Voltam szakhatósági vizsgálaton, ahol 54% egészségkárosodást állapítottak meg. Anyagi ok miatt 2019-ben takarítást vállaltam 2 társasházban KATÁ-s adózással. Most át kell térnem átalányadózásra. Kérdésem az lenne, hogy szja kívül kell-e más hozzájárulást fizetnem? 65 évesen nem kértem az öregségi nyugdíjat, mert csak 14 év szolgálati időm van és a baleseti járadékom valószínű, magasabb összegű. A 2 társasházban 205 000 Ft a bevételem. Ha nem mentesülök a járulékok fizetése alól, akkor mennyit kéne befizetnem adóként?

Köszönettel!

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Asszonyom!

Nem teljesen egyértelmű az ügy, látni kellene a határozatait, de úgy tűnik, hogy TB köteles a jelenlegi ellátás mellett szerzett jövedelme. Mivel legalább a minimálbér után meg kell fizetnie a TB-t és a szochót, így 200000 után mindenképp fizet 63000,- forintot összesen, igazából 5000 forintról beszélünk (205000 miatt), amire tekintettel többet kell fizetnie. Ez plusz 2000,- forintot jelenhet.

Gubala Ferenc

Plenus Conto Bt.

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ