KATÁ-s bt. egyszerűsített végelszámolása előtt beltag csere

36 órát meghaladó munkaviszony mellett a beltag katásként dolgozik. Szeretné megszüntetni a bt.-t, és egyből egyéni vállalkozást indítani. Aug. 1-el el szeretnék indítani az egyszerűsített végelszámolást, de előtte még egy beltag-kültag cserét szeretnének végrehajtani szintén aug. 1-el (a jelenlegi beltagnak július hónap végén még kell kiállítania egy számlát a júliusi munkavégzésről) az aug-i ev. indítása miatt. Az új beltag nyugdíjas, ő vállalja ingyen a végelszámolást. Az idő rövidsége miatt most csak arra szeretnék gyors választ kérni, hogy ugye nem kell kijelenteni a bt.-t a kata alól, mivel az egyszerűsített végelszámolás miatt automatikusan megszűnik a kata alanyisága, és ugye a nyugdíjas végelszámoló után nem kell fizetni semmi járulékot? Vagy jobb, ha július végével kijelentkezünk a kata alól?
Vagy az a legolcsóbb, ha a régi beltag, aki aug. 1-el már kültag, lesz a végelszámoló természetesen ingyen? Ez lehetséges, ha a főállása mellett egyéni vállalkozása is van már vagy a végelszámolói feladatok elvállalása után lesz ev.-a?
Vagy esetleg van valami egyszerűbb és költséghatékonyabb módja annak, hogy megszabaduljanak a bt.-től és a jelenlegi beltag egyből tudjon számlát adni?
Köszönöm előre is a segítséget!

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Anita!

- Végelszámoláskor automatikusan megszűnik a KATA státusz.
- Túl van bonyolítva... Adótanácsadót keressen fel. (Könyvelők többsége mérlegképes és nem is adhat valójában adó tanácsot,, mert képesítés is szükséges hozzá. De ha nem rendelkezik könyvelővel sem, a következőkben valsz. szüksége lesz rá.)

Üdvözlettel
Szilvi

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ