KATA-s vállalkozás Németországból

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Már több éve Magyarországon vagyok vállalkozó magán nyelvoktatóként, azonban Németországba költöztem és itt is szeretnék hosszútávon maradni. Egyelőre itt nem szeretnék vállalkozást csinálni, hanem szeretném megtartani a magyar vállalkozásom, s online oktatásban folytatni a tevékenységem. Természetesen, hivatalosan szeretném ezt csinálni, azonban nem tudom, hogy hogyan működik akkor itt a bejelentés, valamint Magyarországon ezzel kapcsolatban intéznem kell-e bármit? Eddig nyugtákat adtam a tanulóimnak, ilyenkor ebben az esetben mi a teendő, kell-e online számlázzak? Itt (Németországban) szeretném, ha hivatalosan bejelentkezhetnék a lakcímemre, valamint jó lenne, ha lehetne biztosításom, de a két ország szabályai nem tudom, hogy mennyire "ütköznek" ilyen téren.

Segítségét és válaszát előre is köszönöm!

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Brigitta!

Az EU területén kettős adóztatást kizáró jogszabály van hatályban, és a biztosításra vonatkozóan van szociális biztonságról szóló egyezmény, amely alapján egyidejűleg egy országban lehet biztosított. Ha leegyszerűsítem, Ön ott biztosított, ahol a munkáját végzi, kereső tevékenységet folytat, vagyis ahol életvitelszerűen él. Ettől lehet vállalkozása más országban, lehet Németországban élni, és itt dolgozni. Ez esetben itthonról kell vinnie magával adóilletőség igazolást, és A1-es biztosítási igazolást. Ekkor maradhat KATÁS vállalkozó. Ha azonban bármilyen más munkaviszonya van Németországban, akkor ennek "lőttek", mert akkor Németország ad ki A1-es biztosítási és adóilletőség igazolást. Ettől Ön itthon lehet vállalkozó, de adókötelezettségét Németországban teljesíti, a biztosítással együtt, ahol a jogrend nem ismeri a KATÁT, tehát más módon kell adóznia.

Gubala Ferenc

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ