Regisztrált könyvelő alkalmazásának kötelezettsége

Tisztelt Könyvelők!

A Sztv. 151. § szerint "A vállalkozó a 150. § (2) bekezdése szerinti könyvviteli szolgáltatás körébe tartozó feladatok irányításával, vezetésével, az éves beszámoló, az egyszerűsített éves beszámoló, az összevont (konszolidált) éves beszámoló elkészítésével

a) * olyan természetes személyt köteles megbízni, illetve ezen feladatok végzésére alkalmazni, aki okleveles könyvvizsgálói szakképesítéssel vagy mérlegképes könyvelői szakképesítéssel és a tevékenység ellátására jogosító engedéllyel rendelkezik."

Ezek alól kivételt képez:

Az (1) bekezdésben előírt kötelezettség alól mentesül az a vállalkozó, amelynél az éves (éves szintre átszámított) nettó árbevétel az üzleti évet megelőző két üzleti év átlagában - ennek hiányában a tárgyévben várhatóan - a 10 millió forintot nem haladja meg.

Érdeklődni szeretnék, hogy abban az esetben, ha az adott vállalkozás (kft.) egyéb bevételekből (szponzoráció/támogatás, amely támogatás egyébként nem írja elő kötelezően a könyvelőt) átlépi a 10 millió forintos korlátot, de nettó árbevétele ezt meg se közelíti (tevékenységből kifolyólag), kötelező-e a leírtaknak megfelelő regisztrált könyvelő alkalmazása, vagy a kitétel kizárólag értékesítés nettó árbevételére vonatkozik, és ettől el lehet tekinteni?

Köszönöm!

1 pont pont pont

1 válasz

Üdvözlöm!

Nem is az tudja megborítani a dolgot, hogy a támogatás típusa előírja-e a könyvelőt, hanem, hogy mi a támogatás célja. Ha működési célú költségek fedezetére kapta (nem beruházási), akkor függetlenül a támogatási szerződés tartalmától fog kelleni. Ha beruházási célú, még mindíg ott a nyitott kérdés, hogy a szerződés előírja-e. Javaslom egy könyvvizsgálóval egyeztessen, hogy az adott támogatáshoz mit írnak elő.

Gubala Ferenc

2 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ