Vállalkozó alkalmi munka

Üdvözlöm!
Szeretném segítségüket kérni egy válaszban. Egyéni vállalkozást szeretnék indítani, amit átalányadózásban csinálnék. Apósom alá mennék be alvállalkozóként, aki mezőgazdasági szolgáltatást nyújt gazdáknak (ültetés, betakarítás, fóliaház építése). Nyáron szeretném elvállalni teljesítménybe a dinnyebetakarítás és egyéb munkálatokat tőle. Én itt dolgozom most, mint alkalmi munkavállaló, ezért az egyik kérdésem ide kapcsolódik: lesz-e valami ellenőrzés a NAV-tól, ha rokonok vagyunk és így megyek hozzá alvállalkozóként? A másik kérdésem pedig az lenne, ha én a dinnyeszezon után télen a zöldségszedésnél, hagymaszedésnél lennék apósomnál ugyanúgy alkalmi munkavállaló, akkor ez mennyire törvényes?
Válaszukat előre is köszönöm!

0 pont pont pont

1 válasz

Üdvözlöm! Én nem a szakmai részéhez szeretnék hozzászólni, hanem a "rokon" fogalmához. Önnek az apósa nem rokona. Rokon az egyenesági rokon (szülő, gyermek), van oldalági rokon (testvér), van közeli hozzátartozó és hozzátartozó. Az após az utolsó kategóriába tartozik.
Véleményem szerint az alvállalkozói viszony jogos lehet ebben az esetben. A törvény a kata adózásnál rója ki a 40%-os adót a kapcsolt felekre, az átalányadóst ez nem érinti.
Az egyéni vállalkozás utáni efo-t én kicsit aggályosnak tartanám, de nem biztos, hogy nem járható út.
Remélem, hogy a szakmában jártasabb kollegák majd kellő tájékoztatást adnak Önnek.
Üdvözlettel: Sz.E.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ