Alkalmi munka

Alkalmi munkásnak éves adóbevallást készít a könyvelő? Mert pár hónapig alkalmi munkán volt az adott személy, és utána ugyanannál a cégnél be lett jelentve határozatlan időre, és csak arról készített adóbevallást a könyvelő, de az alkalmiról nem.

0 pont pont pont

2 válasz

Kedves Anita!

Nem teljesen világos, melyik bevallásra gondol. A magánszemélyek által készítendő '53-as vagyis SZJA bevallásra, vagy a havi járulékbevallásra, '08-as számon, amit a munkáltató készít el rólunk. Ha a '08-asra gondol, és azt nem készítette el a munkáltató, akkor az elég nagy baj, mert az a bevallási kötelezettség elmulasztása, és bírságot von maga után. Ha az SZJA bevallásra gondol, azt egyáltalán nem is készíti el a munkáltató, az adóhivatal készít egy tervezetet, melyet nekünk kell elfogadni, vagy módosítani. Ehhez ad nekünk egy ún. "M30-as" igazolást, ami a jövedelmeket tartalmazza. Illetve van egy másik igazolás az alkalmi munkából származó jövedelmekről. Ez utóbbi csak akkor szerepel a bevallásban, ha adókötelessé vált, különben nem kell feltüntetni. Adókötelessé akkor válik, ha meghaladja a mentesített keretösszeg napi határát, amiről közérthető nyelvre ültetve olvashat egy tájékoztatót Erzse Tibor honlapján, a Munkaügyi Fórum weboldalán.

Gubaláné Bíró Szonja

2 pont pont pont

Valószínűleg nem lépte át az adómentes határt, ezért nem tette bele a könyvelő az adóbevallásba.

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ