KATA számlázás külföldre, online kártyás fizetés (PayPal)

Üdvözlöm!

Alanyi adómentes KATA-s egyéni vállalkozóként szolgáltatást szeretnék számlázni külföldre (EU-n belül, illetve EU-n kívül is) magánszemély részére. Ebben az esetben hogyan kell eljárnom a számla kiállításánál (áfa bevallás 65, A60 elkészítési kötelezettségem van)?
Úgy tájékoztatott a könyvelőm, hogy nincs más teendőm ebben az esetben sem, ugyanúgy kell kiállítanom a számlát (a kisadózónak szerepelnie kell rajta), mintha belföldi magánszemélynek nyújtanám a szolgáltatást. A számla összege történhet Ft-ban és magyar nyelven a külföldre számlázás esetében is?
Illetve PayPal rendszeren keresztül szeretném, hogy fizessenek az ügyfelek a szolgáltatásért. Itt milyen teendőm van a számlázásnál és a könyvelőnek való adatszolgáltatással kapcsolatban?
A számlán ezt követően bankkártyás fizetést kell beállítani a számlázó programban és elegendő, ha a PayPal számlatörténetet mellécsatolom a könyvelésbe, amikor leadom? Így alátámasztásra kerül, hogy a bevétel befolyt adott ideig, ami alapján elkészíthető az éves bevallás.

Köszönöm.

0 pont pont pont

5 válasz

A számlázás módja, áfakulcsa attól függ, hogy kinek, mit és hova számláz. Több eset is lehetséges, amikor máshogyan kell eljárni.
Lehet forintban és magyar nyelven számlázni, paypal fizetési módnál semmi különös teendő nincs, számlakivonat alapján könyvelhető.

0 pont pont pont

Ha alanyi adómentes KATA-s vagyok abban az esetben is eltérő lehet az ÁFAkulcs kiállítása? Úgy értem, hogy AAM jelöléstől eltérő kulcsot kell alkalmazni ilyen esetben, ha kizárólag EU-n belüli vagy harmadik országban lévő magánszemélynek állítok ki számlát? Az egyik Nagy-Britannia irányába történne. 9609 teáor szolgáltatást. Köszönöm.

0 pont pont pont

Egyéni vállalkozásnak övtj kódja van, nem teáor, úgyhogy ezt pontosítani kellene. És igen, alanyi mentes vállalkozóként is lehet, hogy áfa törvény területi hatályán kívüli számlát kell kiállítani és nem aam-et, ezért is írtam, hogy nem mindegy, hogy mit és kinek számláz. Magánszemély esetében egyszerűsödhet a helyzet, ott lehet tényleg elég egy aam számla kiállítása.
De az is lehet, hogy esetlegesen oss rendszer használatára lesz kötelezett .
A szolgáltatás teljesítésének helyét kellene megvizsgálni az áfa törvény szerint.
Igazából ha nem bízik a könyvelőjében, aki lehet jó tanácsot adott (így látatlanban, céget nem ismerve senki nem ad szívesen konkrét tanácsot, pláne ha van saját könyvelő), akkor keresni kell másikat, akiben jobban megbízik. Vagy higgye el neki, amit mond.

2 pont pont pont

Köszönöm szépen.

0 pont pont pont

Kedves Csikós Ágnes!
Külföldre történő nem adóalany részére történő számlázás esetén nem járhat el alanyi mentes minőségben.
Fordított áfa fizetés van, közösségi adószám megiénylése az első ügylet előtt szükséges, ezt követően mehet az ügylet. A külföldi pénzértékre szóló követelést az áfa tv. szerinti teljesítés időpontjában forintosítani kell, ezt követően közösségi összesítő és áfabevallás. Ez nem vonatkozik arra az esetre, ha a szolgáltatás igénybevevője nem adóalany. A kisadózó jogállás feltüntetése minden esetben kötelező. Amennyiben áfa tv. szerinti 187-188 § alanyi mentességet választott, akkor nem adóalany részére a helyes jelölés AAM, ha unióba számláz akkor áfa tv. 37. § (1)-(2) irányadó és helyes jelölés áfa törvény területi hatályán kívül.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ