Vállalkozói bankszámla használata

Tisztelt Könyvelők!

A következő kérdésemre sehol nem találtam választ:

Ha van egy KATA-s AAM bt.-nk, amihez ugye kötelező bankszámlát nyitni, és az oda befolyó bevételből szeretnénk finanszírozni a hétköznapi életünk kiadásait is. Pl.: tankolás, bevásárlás, ruházkodás stb. Elvégre pénzel fizetünk, de a bankszámlára megy a bevételünk.
Ellenben úgy tudom, hogy a bankszámláról csak a vállalkozás működésével összefüggő tételeket lehet kiegyenlíteni. De miután másik számlán nincs pénz, akkor ezt hogyan oldjam meg?

Köszönöm a válaszokat!

0 pont pont pont

3 válasz

Utalja ki magának vagy vegye fel kp-ben.

2 pont pont pont

Kedves Kérdező!
Mivel a KATÁ-val meg van fizetve a nyereség adó is, és a járulék is, így felveheti, saját számlára utalhatja, onnan már bármire költheti. Nem szerencsés céges számláról magánkiadásokat finanszírozni, még KATA alatt sem.

1 pont pont pont

A Bt. gazdasági társaság, így független attól, hogy mely adózás alá tartozik a céges számlát köteles működtetni. A céges ügyeket nem célszerű összekeverni a magánélettel, de meglátásom szerint mivel adót nem befolyásol, valamint, ha visszatért a számviteli törvény hatálya alá (TAO, vagy KIVA) miatt úgy is kötelező a nyitómérleg könyvvizsgálata, ahol a majd a nyitó banki tételt is felveszik. Meglátásom szerint szankció nem érheti, de nem pontos eljárás amit csinál.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ