KATA vállalkozás mellékállásban

Üdvözlöm!
Érdeklődnék, ha meglévő, teljes munkaidős főállásom mellé szeretnék mellékállást vállalni egy cégnél, akkor ezt KATA vállalkozás indításával megtehetem-e? Ez lesz-e a legalkalmasabb forma számomra, ha csupán ennek az egy partnernek számláznék hosszabb távon? (Várhatóan éves szinten 1 M Ft-nál több, 3 M Ft-nál kevesebb összegben.)
Köszönöm a választ!

0 pont pont pont

4 válasz

Megteheti.
Hogy ez lesz e a legalkalmasabb, azt ennyiből nem lehet megmondani. Főleg, hogy nem tudjuk, mit tekint legalkalmasabbnak, azaz melyek az Önnek fontos pontok?
Egy biztos, ha KATA-t választ, akkor havi 25eFT lesz a kötelezettsége, plusz az Önkormányzatnak egy kis Hipa, akár van bevétele, akár nincs.

Üdv TT

0 pont pont pont

Meg lehet tenni, de nem biztos, hogy a kata lenne rá a legmegfelelőbb. Pláne ilyen effektíve kis bevételnél, lehet másik adózási mód sokkal kifizetődőbb lenne. Ha gondolja keressen meg és elmondom a részleteket.

1 pont pont pont

Üdvözlöm, ebben az esetben szóba jöhet az adószámos magánszemély intézménye is, igaz ennek is van előnye és van hátránya. Küldök egy videót, hátha segít.
https://www.youtube.com/watch?v=eoalSfbPiYY&t=142s
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

2022. január 1-től az SZJA átalányadózása, jóval kedvezőbbnek mutaktozik bármely összehasonlításban a más jogviszonyban biztosított adózó számára a KATA helyett.

Kvázi havi 25.000 Ft/hó, éves 300.000 Ft extra kiadással járna, 0 Ft extra jogosultság mellett ( mivel nem keletkeztet biztosítotti jogviszonyt, így ellátásra sem jogosult ) , addig egy átalányadazó csak a költségekkel csökkentett bevétele utáni összegből - 2 millió Ft bevételig ( havi átlag 100.000 Ft jövedelemig )- SZJA mentesen adózik és nincs törvényi kitétele annak sem, hogy csak 1 partnere van ( nem merül fel a burkolt foglalkoztatás veszélye ).

Emellett, ha idővel fejlesztené is a vállalkozását a jövőben, úgy a KATA csak hátráltatná, mivel sem pályázatok során, sem hitelbírálatnál az adós besorolásban nem preferálják ( magánszemélyként sem! Illetve magánszemélyként szja adókedvezmények sem érvényesíhetők katasok számára.)

Ha a fizetéskiegészítés csak a tevékenység célja, mellékállában ( pl. futárkodás, ingatlanközvetítés, ügynöki munkák, mlm, stb ) úgy a költségek mértékét figyelembe véve célszerű meghatározni a valósághoz reálisabban közel álló adózási formát ( 40-90% költségátalány, vagy tételes költségelszámolással az adóalap csökkentése) .


0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ