Magántanítás főállás mellett

Üdvözlöm!
Főállásban közalkalmazotti viszonyban nyelvtanárként dolgozom, de mellette szeretnék itthon is tanítani.
Kell-e adóznom? Ha igen,milyen adózási formát válasszak? Mi lenne a legegyszerűbb ill. a legoptimálisabb?
Köszönöm.
Szarvas Valéria

0 pont pont pont

4 válasz

Kedves Valéria!
A magánórákból származó jövedelme után kell adóznia. Hogy milyen adózási forma lenne Önnek a legjobb, azt nem ilyen egyszerű megmondani.
Gondolom minden magántanítványnak számlát, nyugtát adna a korrepetálásról. Mekkora bevételre számít havonta? Milyen költségei merülnének fel ezzel a tevékenységgel kapcsolatban?

1 pont pont pont

Közalkalmazotti jogviszonyban véleményem szerint vagy a normál ember (8-as adóazonosító jellel), vagy az adószámos magánszemély kategória mehet.

Tapasztalatom szerint a tanárok tevékenysége általában költségszegény
Adózni természetesen kell, hiszen minden forintunk adóköteles. Mindkét formánál van egy 10%-os költségátalány, tehát 1.000,-Ft-ból csak 900,-Ft az adóalap és ennek 15%-a az SZJA.

Ennél "olcsóbb" kategória nincs.
Ha a munkáltatója engedélyezi (???), akkor lehet egyéni vállalkozó, de csak a KATA-s adózási formát ajánlom. Ezt akkor válassza, ha havi 25.000,-Ft-ot biztos el tud utalni a NAV-nak. A KATA kiváltja az nyugdíjjárulékot, eü járulékot, SZJA-t, nyereségadót.

Természetesen minden tanítványnak nyugtát vagy számlát kell adnia!! Ha a NAV "próba vásárlást" csinál és nem ad számlát, akkor nagyon sok pénze bánja.

Mindenképpen javaslom, hogy olyan könyvelővel beszélje meg a részleteket, aki a továbbiakban a vállalkozását is könyvelni fogja.

Üdvözlettel

1 pont pont pont

Heti 40 órás munkaviszony melletti egyéni vállalkozónak a KATA adózás csak akkor éri meg, ha legalább havi 100-150 eFt bevétele van, amit nem tud leköltségelni és így tiszta jövedelme maradna. Ha csak valami 60-70 eFt bevételről lenne szó, akkor semmi esetre sem javaslom a KATA adózást. Ezt a 25.000 Ft adót, akkor is fizetni kell, ha egy forint bevétele sincs az adott hónapban.
Tételes költségelszámolást választó egyéni vállalkozó, aki heti 40 órás munkaviszonnyal rendelkezik, havi rendszerességgel saját maga után nem kell, hogy járulékot fizessen. Év végén persze nyereségadó és helyi iparűzési adó azért van. Ami kb. 900 eFt jövedelemig ugyanannyi, mintha KATA adót fizetett volna.

1 pont pont pont

Kedves Valéria!
Én nem feltétlenül gondolkodnék vállalkozás indításába. Vállalkozóként folyamatosan köteles a közterheket, (járulékok és adók) fizetni. Amennyiben nem rendszeres a magántanítványok fogadása -tehát mondjuk csak a nyári szünet ideje alatt tanít, akkor bátran ajánlom Önnek az adószámos magánszemély lehetőségét! Menjen be az illetékes NAV-ba és jelentse be magántanítási szándékát, valamint, hogy adószámot szeretne váltani. Ki fognak Önnel tölteni egy T101-es nyomtatványt. Az adószámos magánszemélynek az a nagy előnye az egyéni vállalkozóhoz képest, hogy csak akkor kell 15 % Szja-t és 27 % Eho-t fizetnie, amikor bevétele keletkezik. Ezen közterhek megfizetését negyedévenként kell teljesíteni a negyedévet követő hónap 12. napjáig. Lehet csekken is fizetni. Az adószám kiváltásánál viszont célszerű figyelni arra, hogy a 10 %-os költséghányadot vagy a tételes költségelszámolást választja. Szintén figyelni kell, arra, hogy áfa alany szeretne-e lenni vagy sem. 2017-től évi 8 millió forintos bevételig választható az alanyi áfamentesség. Én élnék ezzel a lehetőséggel. A 10 %-os költséghányad esetén a bevételét a költséghányaddal csökkenti és csak a maradékra kell rászámítani az közterheket, míg tételes költségelszámolás esetén a számlákkal igazolt költségekkel csökkentett bevétel lesz az adóalap. Az én véleményem szerint, ha rendelkezésre állnak a tankönyvek, akkor a 10 %-os költséghányaddal jobban jár. Ne felejtse el az éves 53-as adóbevallásba feltüntetni az adószámos magánszemélyként szerzett bevételét, az önálló tevékenységből származó bevétel sorba kell írni, valamint a bevalláson az adószámát feltétlenül tüntesse fel! Természetesen mindezek mellett még mindig csökkentett adattartalmú bevallást kell készíteni, ellenben ha egyéni vállalkozóvá válik akkor akkor már ki kell tölteni teljesen az 53-as bevallást. Abban az esetben ha rendszeressé válik a magántanári tevékenység és a közalkalmazotti jogviszony megmarad érdemes lenne KATA-s egyéni vállalkozóvá válni (heti 36 órát meghaladó munkaviszony mellett a közteher 25.000 Ft/hó), de amíg jövedelme a magántanári tevékenységből nem rendszeres, nem javaslom.

2 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ