Főállás utáni CSED igénylés mellett egyéni vállalkozás folytatása

Üdvözlöm! A következő problémával fordulok Önökhöz: adott a 40 órás főállásom, amely után kapni fogom a CSED-et, GYED-et, ellátásokat 1. gyermekem születésétől kezdve (február). Azonban már évek óta van egy mellékállású KATA egyéni vállalkozásom, amire eddig 25 000 Ft-ot fizettem havonta. A könyvelőm azt a tájékoztatást adta, hogy CSED alatt továbbra is lehet bevételem az egyéni vállalkozásból, ha ezentúl mellékállásúból átjelent főállásúra havi 50 000 Ft/hó adó fizetése mellett. Az bizonytalanított el, hogy azt olvastam, hogy CSED folyósítása mellett nem lehet keresőtevékenységet folytatni, de ez csak arra vonatkozna, ha a főállásom után lenne bevételem? Szeretnék továbbra is számlaképes maradni a CSED folyósítása alatt az egyéni vállalkozással, főleg azért, hogy az itt kialakult kapcsolataim megmaradjanak. Aki hasonló cipőben jár vagy tud választ adni, kérem segítsen válaszával.

0 pont pont pont

2 válasz

Kedves Edina!

Gondolom a könyvelője azért mondta ezt, mert a vállalkozásából nem fog ellátást kapni,és ezért úgy gondolja, hogy főállásúként folytathat vállalkozást, ha megfizeti az 50 ezret! Jól érzi! Nagyot téved a kolléga, NEM VÉGEZHET tevékenységet a CSED folyósítása alatt, csak akkor, ha lemond az ellátásról! Semmilyen tevékenységet nem lehet végezni, mindegy, hogy melyik jogviszonyból ment CSED-re!

GYED és GYES alatt igaz, amit mondott, tehát ha GAZDASÁGI TEVÉKENYSÉGET végez Ön, akkor tényleg 50 ezret kell fizetnie, ha nem végez semmit, akkor MENTESÜLHET a fizetés alól.

1 pont pont pont

Kedves Edina!

Teljesen egyetértek az előttem szóló kollégával, a CSED alatt nem lehet tevékenységet folytatni, erről rossz információt kapott a könyvelőjétől! Ha a kiépített kapcsolatait szeretné ezidő alatt is megtartani, akkor más megoldást kell találni erre az időszakra!

Üdvözlettel:
Csirincsikné Donkó Beáta

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ