Külföldi cégnek távmunka Magyarországról

Egy EU-n belüli (Hollandia), de Magyar telephellyel nem rendelkező cégtől kaptam állásajánlatot szoftverfejlesztőként. A cég kétféle szerződést ajánlott fel nekem: 1. vagy egyéni vállalkozóként dolgoznék nekik, és számlát kéne küldenem havonta 2-t és lenne egy rendes holland munkaszerződésem. Ha jól értem, ebben az esetben is Magyarországon kéne adót fizetnem tekintve, hogy itthon élek.

Van ilyesmivel bárkinek tapasztalata? Ha minimalizálni szeretném a befizetett adót, mi lenne az optimális megoldás? Ha elvállalom a munkát könyvelőt is keresek, de ez most még csak a lehetőségeim feltérképezéséről szól.

Nagyon köszi!

0 pont pont pont

3 válasz

Kedves Kérdező!
Egy kérdésben a teljes nemzetközi adózás...............Ez igen! Teljes körűen erre válaszolni nem is lehet, de ami biztos. Lehet egyéni vállalkozó külföldre számlázással, így belföldi illetőségű adóalany lesz számtalan adózási lehetőség közül lehet választani. Viszont áfa tekintetében B2B fordított adózású lesz. Ha munkavállaló lesz, akkor meg kell nézni, hogy a hollandokkal van-e Magyarországnak kettős adóztatást elkerülő egyezménye vagy nincs, valamint mely uniós szabályok vonatkoznak rá, már három forgatókönyv van: Ott adózik, vagy itt adózik, esetleg mind a két országban adózik. Ezzel irány az adószakértő. Nem könyvelői kompetencia ezen kérdés megválaszolása. Amennyiben egyéni vállalkozó lesz, ez a gyakoribb, igen komoly árbevétellel számolhatnak az informatikusok. Leggyakoribb vállalkozási forma a katás ev. vagy kivás kft. B2B fordított áfával MNB árfolyamon történő forintosítással.
Üdvözlettel:
Mart László

3 pont pont pont

Tisztelt Kérdező!
Nekem van tapasztalatom mindkét formával, azonban csatlakozom az előző hozzászóláshoz, hogy ez teljes körű tanácsadást igényel. Ami a legfontosabb, hogy mekkora összegről van szó. Mi volt a cég ajánlata összegben. Attól függ a többi kalkuláció is. Mielőtt kiváltja és elvállalná mindenképpen keressen meg adótanácsadót, mert az EV alakulásánál már sok mindenben dönteni kell, nehogy félremenjen valami.

2 pont pont pont

Nagyon köszönöm a válaszokat és a segítséget!

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ