Egyéni vállalkozó privát számlára utalás?

Üdvözlöm,

az egyéni vállalkozó ugye köteles minden évben befizetni a nyeresége utáni adókat.
De év közben abból lehet gond, ha utal magának pénzt a vállalkozás számlájáról? Vagy ezt nem büntetik, mivel így is, úgy is be kell fizetnie az adókat?

0 pont pont pont

12 válasz

Kedves János!
Ha a vállalkozás áfa fizetésre kötelezett akkor kötelező a pénzforgalmi számla, minden más esetben csak ajánlatos. Könyveléstechnikailag nem célszerű össze vissza utalgatni. Magánszükségeletek magánszámláról, a vállalkozás érdekében felmerült költségek, melyeket számlával tud igazolni a vállalkozás számlájáról mehetnek. Ha nem áfa fizetésre kötelezett, akkor csak adminisztratív zavar okozhat, de jogi értelemben nem tilos, tehát nem büntethetik meg. Ha áfa fizetésre kötelezett csak jogcímesítve mehet ki tétel pl. kölcsön, melyet majd visszafizet a saját egyéni vállalkozásának. Nem igaz, hogy csak a nyereség után kell fizetni az adót. A vállalkozói kivét után is kell, valamint a vállalkozói osztalék után is. Egyéni vállalkozói esetén kötelező az osztalékfizetés sajnos. Ha ktg. elszámolásos egyéni vállalkozó, akkor igen kedvezőtlen az adózása és sok adót fizet. Nem ismerek minden részletet, de lehet, hogy a kiva jobb lenne.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Áfás vállalkozásról van szó. De ha megtörtént a nyereségadó, osztalékadó befizetése, akkor már kiutalható az összeg?

0 pont pont pont

Valamilyen jogcímen igen, attól függ mi van a könyvelésben. A nettó osztalék az jár, az természetesen kiutalható, valamint a vállalkozói kivét nettója is. M. L.

0 pont pont pont

Kedves János!
Én nem teljesen értek egyet az előttem szóló kollégával, mert az egyéni vállalkozónak nincs adózatlan pénze, jövedelme, illetve nem is tud elkülönülni egymástól a magánszemély és a vállalkozó (hiszen egy és ugyanaz a személy)! Év végével minden jövedelmét leadózza, tehát ami megmarad az az Ön saját pénze (ezért is fizet osztalékadót még pluszban kötelező jelleggel)!
Üdvözlettel:
Csirincsikné Donkó Beáta

4 pont pont pont

És ha évközben lenne összeg kivéve? Számítana? Vagy nem, mert úgyis be lesz fizetve az adó?

0 pont pont pont

Nem tudom, milyen formában adózik. Az egyéni vállalkozó nem csak a nyeresége után adózik. Ha kivétet vesz fel, a kivétet le kell adózni és 58-cas bevallás havi szinten. Az adókat havonta kell fizetni és a járulékokat is.
A nettó összeg nem hogy kivevehető, hanem kötelező kivenni. Azonban az téves, hogy csak nyereség adó lenne.
Mart László

0 pont pont pont

Kedves János!
Év közben is utalhat át magának összeget a magánbankjára! Nem tudom, hogy milyen adós, ha van havonta vállalkozói kivétje, akkor azon felül is! Én nem állítottam, hogy csak nyereségadót kell fizetnie, de szerintem az Úr sem arra volt kíváncsi, hogy a vállalkozói kivétet (ha van) elutalhatja-e magának, hanem feltételeztem, hogy ezen felüli összegről beszélünk!
Üdv.:
Csirincsikné Donkó Beáta

0 pont pont pont

Igen. A kivèten felül. Hisz év végén úgyis bekell fizetni az osztalékadót.

0 pont pont pont

Ebben az esetben a banki számlaegyenleg csökken, a háziépénztár nő!
Nem szabálytalan.
Mart L.

0 pont pont pont

Év közben vállalkozói kivétről beszélünk, és leadózzuk annak minden járulékával együtt. (Nem kevés!) Majd az év végi nyereség megállapításánál lejön, mint költség. Az év végi nyereséget pedig leadózzuk, ahogy fentebb a kollégáim írták, és a maradékot kérdés nélkül elkölthetjük.
Viszont év közben ne költögessük a vállalkozás pénzét, ugyanis az nem a miénk. Én óvva inteném saját bankszámlára történő utalgatástól adózás nélkül. A kötelező év végi adófizetésnek ehhez így nincs köze. Amire ön gondolhat az a társas vállalkozás osztalékelőlege. Itt ilyenről nincs szó.

2 pont pont pont

Kedves Kérdező és Kollégák!

Én továbbra sem értek egyet, csak emiatt írok ide még mindig, sőt úgy látom, hogy egy kicsit keverik az egyéni vállalkozást a kettős könyvvitellel! Az egyéni vállalkozásnál nincs szó szerinti értelemben olyan, hogy "a vállalkozás pénze", ugyanis maga a vállalkozó és a magánszemély nem tud elkülönülni, hiszen egy és ugyanaz a személy! Nézzük pl. ha egy KATA-s egyéni vállalkozóról van szó, akkor neki nincs havonta vállalkozói kivét, úgy, mint annak, aki szja szerint adózik, akkor ő sem utalhat magának pénzt? Dehogynem...... Még annak sincs jelentősége, hogy áfás-e vagy sem, és tovább megyek..... ha pl. alanyi adómentes az egyéni vállalkozó főállású munkaviszony mellett, akkor neki sincs havonta kötelező vállalkozói kivétje (csak, ha ő úgy dönt), illetve mivel vállalkozói bankszámla nyitására sem kötelezett, ezért a saját magánbankjára kapja már eleve az esetleges utalásokat! Tehát nyugodtan utalhat magának pénzt át az egyéni vállalkozó a vállalkozói bankszámlájáról (ha van neki egyáltalán) a magánbankszámlájára! Rengeteg erről szóló cikket lehet olvasni más szakmai oldalakon, ahol adószakértő válaszol! Én most az egyiknek az erre vonatkozó szövegrészletét bemásolom:
"Egyéni vállalkozó utalhat lakossági számlára a kivétjén felül is összegeket. A kivét akkor kerül megszerzsre amikor azt költségként elszámolják. A kivét nagyságát az egyéni vállalkozó szabadon határozhatja meg.
A vállalkozói szja szerint adózó egyéni vállalkozó kizárólag a nyeresége és a szabadon meghatározott költségként elszámolt vállalkozói kivétje alapján adóztatható meg.
Katás egyéni vállalkozó szintén szabadon utalhat át pénzösszeget lakossági számlára. Az áfa jogállás érdektelen ebből a szempontból."
Természetesen bele lehet "kötni" az írásomba, de aki érteni szeretné a lényegét az fogja is!
Köszönöm a figyelmet!

Üdvözlettel:
Csirincsikné Beáta

2 pont pont pont

Kedves Kérdező!
Én teljes mértékben Csirincsikné Donkó Beátával értek egyet. Osztom a véleményét, nem különül el.
A jelenleg, sokszor téves könyvelői hozzáállások, (pl: ev, pénztár egyenleg, osztalék kivétjének könyvelése és hasonlók) kizárólag a program használata miatt alakultak ki. A szoftverek már sokkal többet akarnak mutatni, mint amit a törvény előír. Attól mert még egy programban látszik valami, azt nem írja felül a jogszabályt.
Természetesen, fel kell hívni az ügyfél figyelmét, hogy év végén ezt le kell adózni, ha a kivéten felül utalgat, és lesz osztalékadó, ha elkölti nem lesz fedezete az adóra. Én mindig felhívom a figyelmét, hogy kb mennyi lenne a nyereség utáni osztalék adó, azzal azért számoljon.
üdvözlettel
Lengyel Krisztina

2 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ