Számla

Adószámos magánszemélyként eseti jelleggel használt babaruhákat árulnék. Érdeklődöm, hogy ilyen esetben az áru eredeti számlájára szükség van-e, amennyiben nem tételes költségelszámolást kívánok alkalmazni az adóbevallásnál?
Köszönettel, Nagyné Cseh Anikó

0 pont pont pont

9 válasz

Tisztelt Kérdező!
Erre a tevékenységre egyáltalán nem biztos, hogy ez a legjobb forma. Igaz, ezt nem kérdezte, de mindenképpen jelezném.
Amiről kérdezett, pedig áru beszerzéséről, véleményem szerint mindenképpen szükséges valamilyen dokumentum. Ez nem az elszámolás formájától függ, hanem annak igazolása, hogy honnan származik. Aki kereskedik, és pl KATA alany, én annak is azt szoktam javasolni, hogy tegye el a beszerzési számláit.
üdvözlettel
Lengyel Krisztina

3 pont pont pont

Kedves Anikó!
Egyet értek az előttem szóló kollégával. Ha már ilyen jellegű tevékenységben is gondolkodik, akkor nem valószínű, hogy a továbbiakban az adószámos magánszemély, mint adózási forma megfelelő lesz (legalábbis erre az új tevékenységére)!
Az áru eredetét mindenképp igazolni kell, függetlenül attól, hogy szja szerint adózik vagy épp KATA-s vállalkozó-e!
Üdvözlettel:
Csirincsikné Donkó Beáta
www.dbkontir.hu

2 pont pont pont

Nagyon szépen köszönöm mindkettőjüknek. A későbbiekben egyéni vállalkozás indítása a cél, csak az első időszakban szeretném magánszemélyként kezdeni, amíg felmérem, hogy valóban van-e rá kereslet.
GYED mellett lehetek egyéni vállalkozó?

0 pont pont pont

Kedves Anikó!

Igen, GYED mellett lehet vállalkozó, de KATA-sként 50.000.- kell fizetnie, ha nem katás, akkor lehet jobban jár. ;)

2 pont pont pont

Van főállásom, ez csak másodállás lenne, így ebben az esetben a KATA havi összege jól tudom, hogy 25 000 Ft?

0 pont pont pont

Kedves Kérdező!
A kereskedelmi tevékenység rendszeres tevékenység. Az adószámos magánszemély tevékenysége nem rendszeres, de küldök egy videót, ha adószámos magánszemélybe gondolkodik, de egy biztos, ha rendszeres nem csinálhatja így, viszont, hogy mennyire rendszeres ezt én innen Öntől messze a neten keresztül nem tudom megítélni. Maximálisan egyet értek az előttem szóló kollégákkal, de ha rövid távon megfutatja pl. két hétig, hogy mi lesz, az nem rendszeres, ezalatt el tudja dönteni mi legyen a jövőben.
https://www.youtube.com/watch?v=eoalSfbPiYY&list=PLMPYAEbOmdLWp_R1WC2mXZ6_zhQ_L9ozq
Üdvözlettel:
Mart lászló

3 pont pont pont

Kedves Anikó!

Csak akkor 25 ezer forintos a KATA GYED mellett, ha visszament dolgozni a munkáltatóhoz, és ott 36 órás biztosítási jogviszonya van. Ha GYED-en van ÉS fizetésnélküli szabadságon a munkahelyéről, akkor 50.000.-Ft-ot fizet KATA-ra

6 pont pont pont

Nagyon szépen köszönöm az eddigi válaszokat. A mai napon megérkezett az adószámom (gyermekruházati kiskereskedelem, használt ruha-, lábbeli-kiskereskedelem, textil, ruházat lábbeli-piaci).
1) Magánszemélyként igényeltem adószámot, de mivel az 5-össel kezdődik, ezért jól értelmezem, hogy egyéni vállalkozó lettem a fent említett okokból kifolyólag?
2)A fenti esetben alapértelmezettként átalányadót vagy a KATA-t veszik alapul?
3)Amennyiben adott hónapban nincs bevétel, attól függetlenül azt be kell jelentenem havi rendszerességgel?

Hálásan köszönöm előre is a segítségüket.

0 pont pont pont

Kedves Kérdező!
Ha Ön adószámot igényelt mint adószámos magánszemély, akkor biztos, hogy adószámos magánszemély és nem egyéni vállalkozó. Adószámos magánszemélyként csak és kizárólag költségelszámolás formában tud adózni se kata, se átalányadó. Éves bevallást kell készíteni, a bevételeket és a költségeket le kell könyvelnie és negyedévenként adót megállapítania és éves szinte kell összesített bevallást készítenie. Én azt javasolnám már most érdemes szakemberhez fordulni.
Ha egyéni vállalkozó, akkor egyéni vállalkozóként nyilvántartásba vették és az a dokumentum azonnal visszajön a webes ügysegéden és azon minden le van írva, hogy milyen adózásba tartozik, de mivel adószámot kapott így minden bizonnyal adószámos magánszemély lett. Azt hogy 5-ös vagy 7-es ma már nincs jelentősége. Elfogytak a hetesek, így nem igaz, hogy az adószámos magánszemély 7-es számjeggyel indul. 7 számjeggyel indulhat egyéni vállalkozó és cég is, ez attól függ mit generál a rendszer.
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ