bérbeadás

Lakás , lakásrész bérbeadása vállalkozónak vagy magánszemélynek milyen adózási vonzata van? Valamint vállalkozónak bérbeadás esetén a rezsicsökkentést hogyan érinti? Havi 40.000 ft bérleti díjjal.
Kérem, segítsenek !

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Magdolna,

a válasz alapvetően egyszerű, viszont picit(?) szerteágazik.

Jelenleg a bérbeadás után 16% (általános) SZJA-t kell fizetni.

Ami a havi 40.000 Ft-os bérleti díj alapján Önt nem terheli:
SZJA-n kívül évi 1MFt jövedelem fölött az egész jövedelmet (a 1Mft alattit is) még 14%-os EHO is terheli. Ezért előfordulhat, hogy magasabb bérleti díj mellett kevesebb lesz a nettó jövedelme, emiatt ezt a megállapodás előtt célszerű kiszámolni.
Az EHO összegénél van egy éves 450.000 Ft-os korlát (idén) ami után már ezt a kötelezettséget nem kell teljesíteni. Ebbe a korlátba az egyéb jogviszonyai alapján vont egészségbiztosítási járulékok és egyéb fizetett 14%-os EHO is beleszámít - erről nyilatkozhat is, hogy maximum mennyi EHO-t vonjanak le, illtve túlvonás esetén vissza is igényelheti.

Amennyiben magánszemélynek adja bérbe akkor az adók levonása és megfizetése a bérbeadó, azaz az Ön feladata. Adóalanynak (vállalkozónak) történő bérbeadás után a bérleti díjból esedékes közterheket a bérbevevőnek kell levonni és megfizetni az adóhatóság felé. Ebben az esetben Önnek év végén a bérbevevő vállalkozótól kell adóigazolást kapnia ami alapján a bevallási kötelezettségét teljesíteni tudja (ettől törvényesen eltérni, az adók befizetését átvállalni nem lehet - sok élő példával ellentétben).

Az SZJA és az EHO alapja nem a megállapított bérleti díj, hanem itt is több lehetőség van. Nyilatkozhat arról, hogy 10% nevesített költséghányaddal számol, ekkor az adóalap a bérleti díj 90%-a, vagy alkalmazhat tételes költségelszámolást ahol a költségeket később igazolható módon gyűjtve (ami lehet az ingatlan után kalkulált értékcsökkenés is) az adóalapot megállapíthatják 50%-ban. Erről bérbeadásnál Önnek kell nyilatkoznia.

A bérbeadáshoz alap esetben nem szükséges adószámot kiváltania és számlát sem kell kiállítani, de ha a rezsiköltségeket Ön akarja pluszban elkérni akkor elméletileg már igen.

A rezsicsökkentést amíg a alkás tulajdonosa magánszemély addig igénybe veheti, illetve ha a rezsiköltségeket átíratja a bérbevevő vállalkozóra, akkor nekik alapból nem fog járni. Mindkét esetben javaslom tájékoztatni a ház közös képviselőjét, hogy későbbiekben ne lehessen ebből gond.

Üdvözlettel,

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ