Fizetés nélküli szabadságon lévő pedagógus munkavállalása

Kedves Tanácsadók!
2022. január 3-tól fizetés nélküli szabadságon lévő (erről semmilyen hivatalos papírt nem kaptam) pedagógus vagyok, akinek a fő foglalkozása a közoktatási intézmény, ahol a mai napig állományban vagyok. Mellékállásban 50%-os foglalkoztatásban egy magánintézményben tanítok jelenleg is havi bruttó 160 ezer Ft-ért, egy másik mellékbevételem egy bruttó 130 ezer Ft-os megbízási díj. Mindezek mellett a kieső jövedelmet rendszeres magántanításból és egy újabb 6 órás állásból, havi bruttó 195 ezer Ft-ért tervezném pótolni. Van egy gyermekem is, akit egyedül nevelek és járna utána családi adókedvezmény is, amit most januárban sehol sem igényeltem meg.
A kérdésem a következő, hogy a még létező fő állásom mellett mi lenne a számomra a legkedvezőbb lehetőség a magántanításra és a 6 órás új munka vállalására? Egyáltalán vállalhatok-e munkát a fizetés nélküli szabadságom mellett? KATA-s vállalkozás létesítése merült fel bennem, ugyanis a jelenleg felsorolt bevételeim nem lesznek folyamatosak egész évben, így talán nem haladnám meg a 3 millió forintot összességében. Viszont a tanári végzettség mellett van másik végzettségem is, amelyben dolgozhatok.
Köszönöm előre is a segítséget!

0 pont pont pont

5 válasz

Kedves Kérdező!
Amennyiben magánszemélyeknek magántanít és nem rendszeres akár az adószámos magánszemély intézménye is számításba jöhet, de lehet egyéni vállalkozói is. Ahhoz viszont, hogy havi szinten ne legyen kötelező járulék, ahhoz az szükséges, hogy folyamatosan munkaviszonya legyen (fizetés nélküli szabadság alatt a biztosítási jogviszony szünetel) így nem járható út. Ne felejtsen el bejelentkezni eü. szolg. járuék alá!
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont

Az adószámos magánszemélyként tanítás vállalást nem ajánlom, tudom, hogy a kolléga szerint mehet minden további nélkül, de amint látható szakemberek között is vita van, és a NAV-nál sincs egységes álláspont ezzel kapcsolatban! (A kollégával egyébként minden másban egyet szoktunk érteni nagyrészt, ebben nem.)

Nem kell bejelentkezni eü. szolg. járulék alá, mert a fizetésnélkülit jelenti a munkáltató a NAV felé, ezért a rendszer - elvileg - tudja, hogy elő kell írnia, persze ismerjük a rendszert, ez is igaz.

1 pont pont pont

A NAV-nál tény, hogy vita van a rendszerességen belül, de az adózás nem a vitákra, hanem az adójogi tényállásokra épít. Amennyiben az adóhatóság rosszhiszeműséget vélelmez, vagy joggal való visszaélést ezen tényállást bizonyítania kell. Nem szabad a NAV-tól félni. Amennyiben kell a NAV is perelhető, hiszen jogerős döntés nem hozhat csak végleges döntést. Amennyiben a jogszabály hiátust tartalmaz a hiátust a gyakorlat tölti fel tartalommal. Több adószámos magánszemély életét rendbe raktam, érvelésem még mindig megállta a helyét. Amennyiben a tevékenység tényleg rendszeres nincs kérdés át kell térni, de mivel a rendszeresség nem egyértelműen definiált az űrt az érvelés tölti fel, melynek van gyakorlata, igaz írott formája nem. Cseppet se tartom kockázatosnak a kezdést adószámos magánszemélyként. Hiszen két hónap alatt pl. három számla még napi szinten nem rendszeres, aztán ha eléri azt a bevételt át kell alakulni ev.-vé.
Mart László

0 pont pont pont

Kedves Mart László!
Nem volt elég körültekintő a kérdésem olvasásakor, már elnézést! Pedig eléggé részletesen kifejtettem a jelenlegi helyzetemet, mégpedig azt, hogy ugyan a fő munkaviszonyomban fizetés nélküli szabadságra küldtek, de jelenleg 2 részmunkaidős állásom is van, akik természetesen fizetik utánam a járulékokat, tehát ma is biztosított vagyok! Nem ez a kérdés! Hanem az, hogy ha szeretnék fő állású KATA-s lenni és minden jelenlegi és jövőbeni munkámat kiszámlázni az megérné-e nekem?
Választ már kaptam máshonnan, hogy igen, mivel a havi bruttó bevételeim jelenlegi összege kb. 500 ezer Ft és így adózás szempontjából sokkal jobban járok, sőt legalább számlát is tudok adni a tanítványaimnak. Ráadasul több féle tevékenységet is fel tudok sorolni, mint adószámos magánszemélyként!
Már csak egy dolgot nem tudok, ha van 8 órás munkaviszonyom, de fizetésnélkülin vagyok ott, akkor fel kell mondanom, ha most ki szeretném váltani a KATA vállalkozóit? Amennyiben ragaszkodnak a 2 hónap felmondasi időhöz, addig lehetek fél állású KATA-s és 2 hónap után áttérhetek teljes állásúra?
Köszönöm szépen a válaszaikat!

0 pont pont pont

Elolvastam amit írt, de vagy egyéni vállalkozó, vagy adószámos magánszemély lehet. A kettő együtt nem. A munkaviszony mellett is lehet adószámos magánszemély és nélküle is. Arra a kérdésre válaszolni, hogy megéri-e vagy nem nagyon nehéz, mert kérdés mennyi lenne a bevétele, kinek számlázna, egyirányba mennyit, a munkaviszonyok pedig összeadódnak és a 36 órát kell elérni ahhoz, hogy mellékállású legyen. Legcélszerűbb ez nem interneten letárgyalni, hanem az összes munkaügyi iratával és OEP kiskönyvével célszerű lenne személyesen felkeresni egy kollégát. Főállásban fizetésnélküli szabadságon van és még emellett két részmunkaidős állás, látni kéne mikor indult, hány órásak összesen. A munkaviszonyokat viszont nem cserélném katára. Megbízási díj? Ezt is mellékállás vagy valami más? Azért kérdezem, mert itt már minden van és nem biztos, hogy ugyanazt értjük alatta. A megbízási jogviszony munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony. Viszont vállalkozói is állhat megbízási jogviszonyba és megbízási jogviszonyba is, valamint adószámos magánszemély is állhat megbízási jogviszonyba, emellett lehet főállása (bár nem attól főállás a főállás mert közintézmény) A 3 millió forint számításánál a 40 %-os szabályt nem szükséges figyelembe venni, ha magánszemély a megrendelő, csak a 12 millió forint feletti részre van 40 %. Amennyiben adóalany felé számláz, ott a kifizetőt terheli a 40 % megfizetése. A kata össze éves terhelése ha főállása van (adózásilag tök mindegy hány, lehet harminc is, egy a lényeg, hogy együtt a 36 óra/hét) legyen meg, akkor 25.000 Ft. a kata/hó és 5000 Ft. kamarai tagdíj. A helyi adó pedig úgy alakul amilyen adózási módot választ benne, ha abba is katás akar lenni külön be kell jelenteni a helyi adóhatóság felé. Ennek elmulasztása jogvesztő.
Felmondási idő alatt biztosított (ha 36 óra) lehet alatta katás.
Bármikor áttérhet teljes állásúra, csak ezt be kell jelenteni a NAV-hoz és stimmelnie kell napra pontosan a munkáltató általi be- és kijelentésekkel. (T1041)
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ